Kom alles over snowboard materiaal te weten!

De afgelopen weken heeft het volop gesneeuwd in de Alpen. Dat betekent prachtige witte pistes en vooral veel wintersportplezier. De meeste wintersportgebieden zijn uitgestrekt en bieden volop ruimte voor alle wintersporters, maar voordat je kunt gaan snowboarden heb je natuurlijk wel het een en ander aan materiaal nodig. Tom legt je graag alles uit over het materiaal dat je kunt gebruiken.

Bindingen

Het kiezen van de juiste bindingen is nog niet zo makkelijk. De juiste bindingen zorgen er namelijk voor dat de kwaliteiten van het snowboard en de snowboardschoen goed naar voren komen. Ook brengen bindingen de bewegingen van het lichaam over op het snowboard. Tijdens het boarden wil iedereen die optimale controle over hun snowboard. Er zijn drie soorten bindingen:

  • Strap bindingen zijn het meest geliefd onder snowboarders. De voet wordt aan de bovenkant vastgezet met de banden oftewel straps. Straps zijn makkelijk verstelbaar, zeer stevig en zelfs comfortabel. Strap bindingen zijn er in zowel stijve als flexibele versies, afhankelijk van uw niveau en voorkeur. Het voordeel van deze bindingen is dus dat u ze ten allen tijden kan afstellen.
  • Flow bindingen wordt gesloten aan de achterkant. Een flow binding bedekt de hele bovenkant van uw snowboardschoen, dit hoeft u alleen eenmalig af te stellen. Het instappen is heel makkelijk: u hoeft alleen de Highback naar achteren te klappen en u kunt zo uit de binding schuiven. Deze bindingen zijn geschikt voor freestylers, omdat de druk op de voeten meer is verspreid dan bij strap bindingen. Zo voelt het alsof uw voeten meer vrijheid hebben, terwijl ze toch stevig vast zitten.
  • Clicker bindingen houden alleen de onderkant van de snowboardschoen vast, maar dit biedt alsnog veel stabiliteit. Het grootste voordeel is echter het snel vastklikken. Zo kunt u snel weer de pistes op. Bij deze bindingen kunt u alleen clicker snowboardschoenen combineren, dus hierin hebt u dan minder keuze.

Schoenen

Waar moet je op letten bij Snowboardschoenen?

De juiste maat! Het lijkt heel makkelijk, maar vaak kopen mensen een te grote maat snowboardschoen. De bedoeling is dat je met je teen tegen de voorkant aankomt, maar het moet niet drukken. Als je vervolgens in de snowboard houding komt moeten je tenen loskomen, waardoor je ze kunt bewegen.

Daarnaast is ook de stugheid belangrijk. Hoe stijver de schoen, hoe beter de reactiesnelheid. Een stijvere schoen is ideaal voor carven op de pistes, terwijl snowboarders die graag tricks en jumps maken beter een flexibele schoen kunnen gebruiken. De stugheid van een snowboardschoen wordt bepaald door de sluiting en de binnen- en buitenschoen. Ook hierin zijn meerdere keuzes, zodat wij iedereen boardplezier kunnen garanderen.

De sluiting kunnen we ook niet vergeten, deze is namelijk ook bepalend voor de stugheid van de schoen. Allereerst kan men kiezen voor veters. Dit is een relatief ouderwetse manier en kan niet 100% garanderen dat uw schoenen vast zitten. Het Quickfit sluitingssysteem bestaat uit een dunne veter die gekruist omhoogloopt. U hoeft alleen de veter strak te trekken en vast te klemmen, zodat de schoen strak zit. Tot slot is er de Boa-sluiting, dit is een stalen kabel die de schoen aanspant. Door middel van een draaisysteem kunt u de schoen straktrekken en voilà.

Snowboards

Het zijn toch allemaal gewoon houten planken?” Die woorden voelen als een dolk in het hart van onze collega’s. Een Snowboard is zoveel meer dan een plank. Er zijn vele aspecten die de prestaties van het snowboard bepalen en voor welk type snowboarder het board geschikt is.

Allereerst zijn er drie verschillende voorspanningen die passen bij verschillende soorten snowboarders: Camber, Rocker & Flatline.

  • Camber snowboards hebben een kleine bolling in het midden. Bij deze boards moet u veel kracht zetten om bochten te maken, maar het board stuurt direct in bij bochten. Camber is geschikt voor sportieve snowboarders.
  • Rocker snowboards hebben de vorm van een banaan. De voor- en achterkant staan licht omhoog. Hierdoor geeft het board pas grip als het echt nodig is en worden fouten minder hard gestraft. Een rocker snowboard is daarom geschikt voor beginners, maar ook bij gevorderde freestylers en off-piste snowboarders.
  • Flatline snowboards zijn, zoals de naam doet vermoeden, plat. Dit zorgt voor grip en controle, zelfs op ijzige pistes. Een flatline snowboard biedt doorgroeimogelijkheden voor snowboarders en is ook nog eens vergevingsgezind.

Vervolgens is de lengte- en torsiestijfheid van grote invloed op hoe het board reageert. Een hogere lengtestijfheid zorgt voor meer stabiliteit en een snellere instuurfase, terwijl een hogere torsiestijfheid zorgt voor meer grip en directe reactie.

Tot slot zijn snowboards er in verschillende vormen, namelijk: Twin, Directional, Directional twin en Tapered directional.

  • Een Twin snowboard heeft een identieke voor- en achterkant, zodat je makkelijk van voorvoet kan wisselen tijdens het boarden.
  • Directional twin snowboards hebben zo goed als dezelfde vorm aan de voor- en achterkant. De achterkant is wat stugger voor meer stabiliteit.
  • Snowboards met een Directional vorm hebben een verschillende voor- en achterkant, waardoor je maar met één been voor kan boarden. Maar dit board is zeer stabiel, wanneer u op snelheid bent.
  • Tapered directional snowboards hebben een bredere voorkant, waardoor deze ideaal zijn voor off-pistes boarding.

Wil je nog meer weten over snowboarden? Kom dan eens langs in onze winkel!