Kamperen met een elektrische auto en vouwwagen: hoe zit dat?

Het zal je niet ontgaan zijn dat de verkoop van elektrische auto’s de afgelopen jaren flink is gestegen. Je ziet ze meer en meer op de weg. Dat betekent dat er ook steeds meer vakantiegangers zijn die met de elektrische auto op pad gaan. De grote vraag is dan: Kan ik op kampeervakantie met een elektrische auto en vouwwagen? 

De combinatie van een vouwwagen en elektrische auto’s

Het trekken van een zware caravan kan meer druk leggen op je elektrische auto, onder andere dankzij het trekgewicht van een elektrische auto. Een vouwwagen is lichter van gewicht, zodat de auto minder wordt belast. Een elektrische auto en een vouwwagen vormen een duurzame en comfortabele combinatie voor kampeerliefhebbers. Elektrische auto's zijn milieuvriendelijk en hebben tal van voordelen, waaronder een lagere uitstoot.


De grote vraag: kan mijn elektrische auto een vouwwagen trekken?


Of je elektrische auto een vouwwagen kan trekken, hangt af van verschillende factoren, waaronder het model van de auto, het vermogen van de elektromotor en het gewicht van de vouwwagen. De meeste moderne elektrische auto's zijn ontworpen om aan deze taak te voldoen, maar het is altijd raadzaam om de specificaties van je voertuig te controleren en ervoor te zorgen dat het trekgewicht van de vouwwagen binnen de capaciteit van de auto valt. Het is ook belangrijk om te onthouden dat het gewicht van de lading in de vouwwagen, zoals je kampeeruitrusting en persoonlijke spullen, het totale trekgewicht zal beïnvloeden.

Vergeet ook de trekhaak niet! Nog niet alle elektrische auto’s beschikken over een trekhaak, wel zo belangrijk om van tevoren te checken. Heeft jouw elektrische auto (nog) geen trekhaak? Laat je dan goed adviseren over het eventueel laten monteren van een trekhaak.

Waar moet je allemaal nog meer op letten


Naast een geschikte trekhaak zijn er nog andere dingen waar je rekening mee moet houden als je op vakantie gaat met een elektrische auto en vouwwagen.

Trekvermogen: controleer of je auto voldoende trekkracht heeft om je vouwwagen te trekken. Je kan dat heel makkelijk checken op de site van het RDW. Voer gewoon een kentekencheck uit en voilà!
Maximale kogeldruk: dit is de verticale druk die de trekhaakkogel kan verdragen. Om tijdens het trekken van een vouwwagen de stabiliteit en veiligheid van je auto te waarborgen, moet je ervoor zorgen dat je de juiste kogeldruk hanteert.
Vermindering actieradius: de actieradius is de afstand die jouw elektrische auto kan afleggen zonder externe energiebronnen. Een vouwwagen is een externe energiebron en zal de actieradius dus verminderen.

Waarom elektrisch opladen vaker nodig is


Het trekken van een vouwwagen met een elektrische auto vraagt iets meer van je auto en kan ertoe leiden dat je auto vaker moet laden. De redenen hiervoor zijn:

1. Gewicht en luchtweerstand
Een vouwwagen, hoewel lichter dan een caravan, creëert toch extra weerstand tijdens het rijden, met name bij hogere snelheden. Dit leidt tot een hoger energieverbruik, waardoor de batterij van de elektrische auto sneller leeg raakt. Een klassiek geval van oorzaak en gevolg!

2. Heuvels en bergachtig terrein
Het beklimmen van heuvels en het rijden op bergachtig terrein vereist meer vermogen van je elektrische auto, wat het energieverbruik verhoogt en dus de afstand die je op een enkele lading kunt afleggen vermindert.

3. Regeneratief remmen
Elektrische auto's profiteren van regeneratief remmen, waarbij kinetische energie wordt teruggewonnen tijdens het vertragen. Het extra gewicht van de vouwwagen kan echter het regeneratieve remproces beïnvloeden, waardoor er meer energie nodig is om te vertragen en stoppen.

Ondanks de noodzaak van vaker opladen, biedt kamperen met een elektrische auto en vouwwagen aanzienlijke voordelen. Je geniet van een schone en stille rijervaring terwijl je de natuur verkent, en je draagt bij aan de vermindering van de milieu-impact van je reizen. Dat is een win-win-win situatie!

Kamperen met een elektrische auto en een vouwwagen biedt dus een geweldige manier om duurzaamheid en comfort te combineren tijdens je buitenavonturen. Hoewel frequenter opladen nodig kan zijn vanwege het extra gewicht en de luchtweerstand van de vouwwagen, zijn moderne elektrische auto's goed uitgerust om deze uitdagingen aan te gaan. Het is en blijft wel belangrijk om de specificaties van je voertuig te controleren en rekening te houden met de reisomstandigheden om een zorgeloze kampeerervaring te garanderen.