Veilig kamperen met deze 7 tips

Een verstuikte enkel door een boomwortel die verstopt zat of een lekke band onderweg naar je kampeerbestemming.  Een ongeluk zit in een klein hoekje! En laat dat nou net iets zijn wat je op vakantie kan missen als kiespijn. Met deze 7 tips ga je goed voorbereid op kampeervakantie.

 

1 - Het belangrijkste: zorg ook goed voor jezelf

Veiligheid is meer dan alleen alles veilig afsluiten als je weggaat. Want wat te doen als je gestoken wordt door een wesp, een teek zich heeft vastgebeten, je bent gevallen tijdens het hiken of wat als je te dicht bij het kampvuur hebt gestaan? Het kan allemaal gebeuren! Dan is het wel zo handig dat je meteen actie kunt ondernemen.


EHBO-setje

Met een EHBO kit in je bagage ben je altijd goed voorbereid.


Insectenbeet

Snelle behandeling bij beten van muggen, wespen of teken.


Gifzuiger

Zuig direct het gif uit een wond na een insectenbeet of -steek. 

 

2 - Veilig gebruik van huishoudelijke apparaten

Een lekker kopje koffie of je eten en drinken koel houden... Ook tijdens het kamperen maak je veel gebruik van huishoudelijke apparaten. Er bestaan daarom genoeg apparaten die dankzij het lage stroomverbruik ideaal zijn voor op de camping en het stroomverbruik op een veilig niveau houden. 

Tip: Controleer altijd de bedrading van je apparaten en verklein daarmee de kans op brand.

3 - De omgeving verkennen? Berg je eigendommen veilig op.

 

Aangekomen op je kampeerplek en ben je geïnstalleerd? Dan is het tijd om de omgeving te verkennen! Met deze handige spullen laat je jouw kampeerspullen veilig achter.

Digitale kluis

Belangrijke spullen bij je? Berg ze veilig op in deze kluis. Ideaal voor auto, camper en caravan.


Cijferslot

Vergrendel je tent of laat je bagage veilig achter met een cijferslot. Dankzij de kabel aan meerdere objecten vast te maken.


Inbouw deurslot

Een inbouwslot is ideaal voor de deur van je caravan of camper. Het kan van binnen en buiten gesloten worden.


 

4 - Zonder zorgen naar je eindbestemming

Onderweg naar je vakantiebestemming kan er vanalles gebeuren. Wees daarom goed voorbereid, zo ga je alvast met minder stress op pad! Vergeet bijvoorbeeld niet om startkabels mee te nemen.

En houd ook in je achterhoofd dat sommige dingen simpelweg verplicht zijn om bij je te hebben in de auto of camper, zeker in het buitenland. Denk hierbij aan een gevarendriehoek of een veiligheidsvest. Handig om deze standaard bij je te hebben onderweg naar je kampeerbestemming.

5 - Vergeet je de brandveiligheid niet?

Onverwachts kortsluiting, de vlam in de pan of  een oud kacheltje dat het begeeft? Dat kan al snel uit de hand lopen. Met een brandblusser, gas- en rookmelder voorkom je erger!

Gasalarm
Een gasalarm detecteert koolmonoxide en andere verdovende gassen. 

Rookmelder
Die altijd vervelende piep als de batterijen leeg zijn, maar een lifesaver als je diep in slaap bent en er rook in de camper of caravan wordt gedetecteerd.

Brandblusser
Je beste vriend bij brand! Altijd handig om bij de hand te hebben, zeker tijdens een barbecue.

Gaat de barbecue aan? Gebruik dan nooit spiritus, benzine of brandgel als aanmaakmiddel. Deze middelen veroorzaken in combinatie met open vuur een levensgevaarlijke steekvlam.

 

6 - Zo ga je op een veilige manier met gasflessen om

Gebruik je gasflessen op de camping? Zorg er dan voor dat je de slangen controleert op lekkages. Doe dit voordat je vertrekt naar je vakantiebestemming, dat scheelt weer extra stress! 

Is alles goed aangesloten en werkt alles goed? Zeker met gas kan er altijd iets fout gaan. Wees daarom altijd alert.

En gebruik je even geen gas? Draai dan de kraan dicht. 

 

7 - Eerste hulp bij onweer

Hagelbuien, forse windstoten, aanhoudende plensbuien... Het zal je maar gebeuren als je aan het kamperen bent. Onze tentenspecialist Joost heeft daarom enkele tips voor je! 

1. Breng scheerlijnen of spanbanden aan in de luifel
2. Zet je cassetteluifel lager of draai hem in
3. Breng stormstokken aan in de (voor)tent
4. Breng dakspanstokken aan in de luifel

Last van onweer op de camping? Lees al onze tips.