Vouwwagen kopen? Wij geven tips!

Tegenwoordig bieden vouwwagens veel meer gemak en comfort. Niet gek dus dat steeds meer kampeerders kiezen voor een vouwwagen. Ben je van plan een vouwwagen te kopen? Lees onze tips, zodat je weet waar je op moet letten.

Voorbereiding & oriëntatie:


· Hoe ga je kamperen
Blijf je voor langere tijd op één plek of trek je juist rond? Beide situaties vragen om een ander type vouwwagen. Sommige modellen zijn vooral geschikt om langere tijd op één plek te blijven staan. Andere modellen zijn weer ideaal om te gebruiken als je rondtrekt, omdat deze razendsnel op te bouwen en af te breken zijn. 

· Waar ga je kamperen
Jouw vakantiebestemming bepaalt voor een groot deel de keuze voor het tentdoek. Ga je kamperen in een land met een warm klimaat, dan is katoen erg prettig. Katoen biedt namelijk natuurlijke ventilatie omdat het ademt en vocht opneemt. Ga je niet per se richting de zon, maar blijf je wel voor langere tijd op één plek staan, dan is een all season doek een betere keuze. Deze stof is ook vochtregulerend en enigszins ademend, maar in mindere mate dan katoen.

· Met wie ga je kamperen
Of je met tweeën of met het hele gezin gaat kamperen maakt nogal een verschil. En heb je kleine kinderen of gaat er een stel tieners mee? Om comfortabel te kamperen moet je vouwwagen goed afgestemd zijn op je situatie. 

· Voor welke indeling ga je
Dat brengt ons bij de indeling van de vouwwagen. Een symmetrische vouwwagen is handig voor een gezin met kinderen. Je hebt dan nog voldoende ruimte om spullen op te bergen en er zijn extra slaapcabines in de ondercabines. Een asymmetrische vouwwagen is dan weer wat kleiner en daardoor beter geschikt voor twee volwassenen (en eventueel één kind).

Keuze voor nieuw of gebruikt

Bepaal van tevoren wat je budget is en hoe vaak je de vouwwagen gaat gebruiken? Ga je één of meerdere keren per jaar kamperen? Op basis hiervan kan je bepalen of je een nieuwe of tweedehands vouwwagen nodig hebt.

Uiteindelijk blijft het een persoonlijke keuze of je voor nieuw of tweedehands. Vind je het niet erg dat bij een tweedehands vouwwagen gebruikssporen te zien zijn? Waarom zou je dan een nieuwe kopen als je in dat geval goedkoper uit bent? 

Let op: een gebruikte vouwwagen is in aanschaf wellicht goedkoper, maar houd er rekening mee dat er meer onderhoudskosten aan kunnen zitten! 


Accessoires voor de vouwwagen


En dan bedoelen we niet een leuk kleedje of verlichting. Bijbehorende accessoires voor een vouwwagen zijn bijvoorbeeld een disselbak, fietsendrager, een luifel en luifelzijwanden. Bedenk voor je aankoop goed wat je nodig denkt te hebben.

Houd met al deze accessoires ook rekening met het laadvermogen van de vouwwagen. Een vouwwagen met eigen (leeg) gewicht mag samen met het laadvermogen niet boven de 750 kilo uitkomen. Tenminste, als je met je ‘gewone’ rijbewijs met de vouwwagen wil rijden. 

Niet zeker van je zaak? Ga eerst huren! 

We snappen dat het kopen van een vouwwagen niet over één nacht ijs gaat. Het is een flinke aankoop en dan wil je wel zeker weten dat je de juiste keuze maakt. Twijfel je teveel en vind je het lastig de knoop door te hakken? Ga dan eerst huren! Zeker voor beginnende kampeerders kan dit doorslaggevend zijn. Door het proefkamperen krijg je een goed idee of een vouwwagen bij je past.


Extra tips


Regel je verzekering
Als jij op de camping achteruit rijdt en je raakt met je vouwwagen de caravan achter je, dan wil je wel dat dit goed afgehandeld wordt door de verzekering. Gelukkig valt dit onder je gewone autoverzekering en wordt de schade dus vergoed. Met je reisverzekering ben je verzekerd dat de spullen in je vouwwagen zijn verzekerd tegen bijvoorbeeld diefstal.

Natuurlijk fijn om te weten dat je auto- en reisverzekering al veel dekken, maar wat als je schade krijgt aan je vouwwagen? Bijvoorbeeld als er door een storm een grote tak op je kampeermiddel is gevallen. Dan kan het zeker geen kwaad om van tevoren een vouwwagenverzekering af te sluiten. Je bent dan ook verzekerd tegen bijvoorbeeld brand of diefstal. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Vouwwagen trekken met een elektrische auto
Of je elektrische auto een vouwwagen kan trekken, hangt van verschillende factoren af. In dit artikel lees je meer over kamperen met een vouwwagen en elektrische auto.

Kom langs in onze winkel in Schijndel


Inspiratie opdoen en onze vouwwagens in het echt ervaren? Kom dan een kijkje nemen in onze winkel in Schijndel. Hier staan verschillende vouwwagens opgesteld en kunt u al uw vragen kwijt aan onze vouwwagenspecialisten.