Zwembad zomerklaar maken

De winter is weer voorbij en het voorjaar staat voor de deur. De hoogste tijd om uw zwembad klaar te maken voor de komende zomer. Zodat u tijdens warme dagen eindeloos kunt genieten van uw eigen zwembad. Hier volgen enkele nuttige tips om uw bad in mum van tijd weer gebruiksklaar te krijgen.

Winterzeil verwijderen

Verwijder uw winterzeil en reinig deze zo goed mogelijk met een mild schoonmaakmiddel. Berg het zeil schoon en droog weg op een plaats waar geen ongedierte kan komen dat in uw zeil kan kruipen.

Waterstand aanvullen

Vul de waterstand tot de normale hoogte, dus ongeveer halverwege de skimmer. Is het water toch erg vervuild, laat dan het bad leeglopen waarbij u een klein gedeelte water overlaat om drijven van de liner door opkomend grondwater tegen te gaan.

Vuil en afzetting op de liner verwijderen

Vuil en afzetting op de liner verwijdert u met lauw water en een wandborstel. U kunt bij hardnekkig vuil gebruik maken van een vinylcleaner of ander schoonmaakmiddel bedoeld voor zwembadreiniging. Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen in verband met verkleuring of beschadiging van uw liner.

Zandfilter in bedrijf stellen

Nadat uw bad zelf weer in goede conditie is, gaat u de zandfilter weer in bedrijf stellen. Filterzand dat u al 3 tot 4 jaar (of langer) gebruikt, moet worden vervangen. Bij het opstarten van het circulatieproces zet u de pomp aan. Voordat u de pomp aanzet, vult u het zandfilter en voorfilter met water. Mocht de pomp nog niet direct de waterstroom op gang brengen, kunt u proberen een tuinslang in de skimmer te duwen en de kraan vol open te zetten. Mocht de pomp na tien minuten nog niet reageren kunt u ons uiteraard altijd raadplegen voor advies.

Controle van de waardes van de pH en Chloor

Als het filtersysteem wel aanslaat gaat u verder met de waardes van de pH en het Chloor. Zorg altijd dat u eerst de pH waarde op peil heeft. Dit om te zorgen dat het Chloor optimaal werkzaam is. Begin na een goede pH stand van uw zwemwater eerst met een chloorshock. (poeder opgelost in lauw-warm water). Laat uw circulatiesysteem enkele dagen draaien tot uw zwemwater kristalhelder is. U kunt nu ook (een) chloortablet(ten) in uw chloordrijver of skimmer(s) doen.

Zout bijvullen (bij gebruik van een zoutelektrolyse)

Bij gebruik van een zoutelektrolyse zorgt u ook eerst voor de juiste pH waarde, vult eventueel zout bij en zet uw zoutelektrolyse op boost. Eventueel kunt u dit nogmaals herhalen als u nog niet het gewenste resultaat qua helderheid heeft behaald.

Apparatuur controleren op lekkages

Controleer al uw apparatuur ( pomp, desinfectieapparatuur, verwarming, verlichting) op eventuele lekkages. Vervang bij lekkende koppelingen de teflontape, daar deze niet het eeuwige leven heeft.

Vragen of opmerkingen?

Als u deze stappen doorlopen heeft kun u weer onbezorgd gebruik maken van uw zwembad. Bij vragen over uw zwembad kunt u altijd contact opnemen met ons zwembadteam.