Pop-up tent opzetten

Pop-up tenten (bijvoorbeeld de Safarica Mistral 210) zie je steeds vaker als bijzet- of festivaltentje of als volwaardige kampeertent die rustig een paar weken op de camping blijft staan. Het allergrootste pluspunt van een ‘opgooitentje’ is natuurlijk dat hij bliksemsnel is op te zetten. Werk heb je er amper aan: hij vouwt zichzelf namelijk grotendeels uit. Als kampeerder hoef je dus nauwelijks je handen uit je mouwen te steken en dat is prettig als je na aankomst op de camping snel wilt slapen of als slecht weer dreigt je spullen nat te regenen en haast geboden is. De procedure is simpel: uitpakken, opgooien en even later kun je je tent al klaarmaken voor de nacht.
Over het afbreken van de pop-up tent wordt aanmerkelijk minder positief gedacht. Ten onrechte, want met wat oefening is ook het afbreken een fluitje van een cent. Hier volgt een beknopte, maar heldere handleiding hoe je een pop-up tent weer netjes en zonder stress in het foedraal krijgt:

- Je begint altijd aan de voorzijde van de tent.

- Laat de deur altijd openstaan, want dan kan de lucht makkelijker uit de tent ontsnappen en voorkom je ‘luchtbellen’.

- Pak nu met je linkerhand in het midden de boogstok vast die het dichtst bij je lichaam is (deze stok ligt op de grond).

- Haal vervolgens vanuit het midden met je rechterhand alle ‘delen’ van de tent naar je lichaam toe. Dit doe je door steeds een boogstok in het midden beet te pakken en deze naar je linkerhand toe te trekken en vast te pakken. In totaal gaat het om drie handelingen. De tent heeft namelijk (buiten het deel dat je vast hebt) nog drie boogstokken.

- Zorg dat je alle delen van de tent in het midden goed vasthoudt met je linkerhand.

- Nu volgt een belangrijke handeling. Zet in één beweging en met één hand de tent in de lengte op z’n kant.

- Let op dat het elastiek aan de onderzijde ook aan de onderzijde blijft zitten.

- Hierna ga je min of meer naast de tent staan en pak je de tent met je rechterhand zo ver als mogelijk vast aan de achterkant van de tent. Je lichaam blijft rechtop.

- Breng de rechterhand die je net ver hebt weg gezet dan soepel naar je linkerhand toe. Klap de tent vervolgens in één beweging helemaal door naar voren; je gaat hiervoor door je knieën.

- Goed beschouwd deel je de tent op deze manier in drieën.

- Nu is het tijd om de tent in het midden voorzichtig los te laten en de delen over elkaar heen te schuiven.

- Belangrijk: vergeet het elastiek niet over de ingeklapte tent heen te schuiven zodat deze ook in model blijft (anders kun je weer opnieuw beginnen…).

- Je kunt het ingeklapte pakket nu eenvoudig in het foedraal schuiven.

Als je deze handelingen een aantal keer thuis oefent, zul je merken dat je de ‘slag’ vroeg of laat te pakken krijgt. De Wit Schijndel adviseert altijd de afspanpunten van een tent te gebruiken. Dan staat de tent ook bij slecht weer stevig.