Hoe maak je jouw zwembad winterklaar?

Om vorstschade te voorkomen, is het belangrijk je zwembad winterklaar te maken. Wanneer je de juiste stappen zet, kost het je in het voorjaar veel minder tijd je zwembad weer in gebruik te nemen.

1. Zwemwater schoonmaken

Het winterklaar maken van je zwembad begint al in de laatste weken van het seizoen: zorg dat het water schoon en helder is. Maak het zwembad dus regelmatig schoon. Gebruik daarvoor de zwembadstofzuiger. Zorg dat de PH- en chloorwaarden van het water op peil zijn. Voeg zo nodig chemicaliën toe.

2. Zwembad gedeeltelijk leegpompen

Bij strenge vorst kunnen inbouwdelen zoals skimmers, inspuiters en andere hooggeplaatste delen beschadigd raken. Pomp het zwembad daarom leeg tot onder de inspuiters. Op het moment dat het water onder de inspuiters staat, kan je het filtratiesysteem kort laten draaien. Zo wordt veel water dat in het systeem aanwezig is uit de inspuiters geblazen. Ook op de pomp en het zandfilter zitten diverse aftappunten waarmee je het laatste water weg kunt laten lopen.

3. Installaties winterklaar maken

Draai nu alle koppelingen los. Verwijder ook alle O-ringen (onthoud goed waar elke ring zat), vet ze in en bewaar ze op een droge plek. Vervang als dat nodig is (eens in de vijf jaar) het filterzand. Ook de drukmeter schroef je los en bewaar je op een vorstvrije plek. Tap de zwembadverwarming af.

4. Leidingen vorstvrij maken

Als alle installaties zijn losgekoppeld, blaas je de leidingen droog. Gebruik hiervoor een compressor. Je kunt de leidingen afdichten met een overwinteringsplug. Ook in de inspuiters draai je een winterstop. In de skimmer draai je een gizzmo. Een gizzmo zorgt ervoor (mocht er toch water in de skimmer lopen) dat het water kan uitzetten. Zo loopt de skimmer (een afzuigpunt net onder het oppervlakte van het zwembadwater, waar drijvend vuil in een bakje of mandje terecht komt) geen schade op.

5. Winterdrijvers plaatsen

Plaats winterdrijvers in het bad. Deze zorgen ervoor dat het water kan bevriezen (en dus uitzetten) zonder dat het zwembad schade oploopt.

6. Wintervloeistof toevoegen

Voeg wintervloeistof toe. Wintervloeistof voorkomt verkalking en verstening van onzuivere deeltjes in het water en houdt je zwembad glashelder gedurende de hele winter.

7. Afdekzeil plaatsen

Tot slot dek je het zwembad af met een goed afdekzeil. Gebruik bij voorkeur een winterzeil. Anders dan bijvoorbeeld een bladernet, laat een winterzeil geen licht door. Een goed winterzeil helpt dan ook algengroei te verminderen.