Dit zijn de 6 kampeertrends van 2024

Kamperen is populairder dan ooit! Ook dit jaar zullen veel gezinnen en vrienden er met hun camper, caravan en/of tent op uit trekken. En gelijk hebben ze, want kamperen heeft allang niet meer dat “stoffige” imago van vroeger. Wij zetten de kampeertrends van 2024 voor je op een rijtje.

1. Kamperen met je elektrische auto en vouwwagen


Elektrisch rijden is aan een opmars bezig in Nederland. Heb je een elektrische auto en houd je van kamperen? Dan is kamperen met een vouwwagen echt iets voor jou. Door het lage gewicht en minimale extra luchtweerstand ligt het energieverbruik van je auto lager dan wanneer deze een caravan trekt. Een bijkomend voordeel is dat de reikwijdte hierdoor nauwelijks wordt beïnvloed. En ook handig: in het buitenland kan je op steeds meer plekken je auto opladen.

 

2. Daktenten

Inmiddels zijn daktenten niet meer nieuw in de kampeerwereld, maar ze worden wel steeds populairder, ook onder jongeren. En terecht, want het is een leuke en andere manier van kamperen. In feite tover je jouw auto om tot een kleine camper met slaapcabine. Je kan gaan en staan waar je wil, het ultieme gevoel van vrijheid!

Een daktent is snel opgezet en je ligt niet op een koude ondergrond. En wees niet bang dat een daktent niet geschikt is voor jouw auto; tegenwoordig passen daktenten op steeds meer auto’s, zelfs op elektrische auto’s. Wist je trouwens dat je een daktent ook kan uitbreiden met een zijwand of ondertent? Ideaal voor als je extra leefruimte wil creëren.


3. Groot, groter, grootst

Onderweg naar de camping en op de camping zelf, is het je misschien wel eens opgevallen. Je komt steeds vaker grotere campers tegen. Sommige campers zijn bijna net zo lang als een bus en van alle gemakken voorzien. Van een extra grote koelkast tot een compleet eigen badkamer. Er is dus veel meer mogelijk qua luxe en comfort. Dit geldt niet alleen voor de camperaars, maar ook voor diegenen die graag met een tent gaan kamperen. Zo zijn er familietenten met 3 slaapcabines en is het ook mogelijk om bijvoorbeeld je vouwwagen uit te bouwen. 

Ook hebben mensen steeds meer behoeften aan de luxe faciliteiten van thuis. Denk dan niet alleen aan een airfryer of wasmachine, maar ook aan sanitair. Zo bouwen DIYers steeds vaker een badkamer met douche en toilet in hun buscamper. 


4. Duurzaam kamperen


Je kan er niet omheen: duurzaamheid! Ook kamperen wordt steeds duurzamer. Waar je vroeger nog wel eens wegwerpartikelen meenam op vakantie, zoals plastic bekertjes of wegwerpservies, kiezen mensen nu vaak voor herbruikbare (duurzame) materialen. 

Als je op de camping rondkijkt, zie je ook steeds meer campers en caravans met zonnepanelen staan. En ook tenten blijven niet achter. Steeds vaker worden tenten van gerecyclede materialen gemaakt.

5. Zelfvoorzienend kamperen


Zelfvoorzienend kamperen is een trend die eigenlijk al een paar jaar aan het opkomen is, maar ook dit jaar niet mag ontbreken in het lijstje “Kampeertrends 2024”. De nieuwste caravans en campers hebben steeds handigere technieken om zelfvoorzienend te zijn, zodat je altijd toegang hebt tot water en/of elektriciteit. Dat kan bijvoorbeeld met een eigen installatie van gas en elektriciteit. Zelfvoorzienend kamperen is dus allang niet meer het idee dat je ergens in the middle of nowhere alleen in je tentje ligt.

Ook voor (dak)tenten en vouwwagens komen er steeds meer mogelijkheden om zelfvoorzienend te kamperen. Denk bijvoorbeeld aan draagbare accu’s in combinatie met zonnepanelen.


6. Kamperen in het najaar

Het aantal zonuren neemt toe in Nederland, waardoor het ook in het najaar vaak nog zacht weer is. Goed nieuws voor de kampeerder, want het kampeerseizoen gaat daardoor nog even door na de zomer. Steeds meer campings blijven langer open wat er dan weer voor zorgt dat kampeerders er vaker voor kiezen om niet in het hoogseizoen op vakantie te gaan, maar juist wat later. Extra voordeel is natuurlijk dat kamperen in het najaar vaak goedkoper is. 

Kies je voor een echte wintervakantie? Houd jezelf dan lekker warm met een kachel of wintertent


Wat de trends ook zijn, geniet!


Of je nu wel of niet voor een daktent gaat dit jaar of probeert duurzamer te kamperen, het belangrijkste is dat je moet genieten! Bereid je voor op een onvergetelijk kampeerseizoen, of dat nu in het voorjaar of in het najaar is. Veel kampeerplezier!