Zwembad onderhoud

Om langer van uw opzetzwembad te kunnen genieten, moet u geregeld aandacht besteden aan het onderhoud. Met een goede pomp- en filterinstallatie en wat extra aandacht op z'n tijd houdt u de waterbalans van uw zwembad op peil.

Het zwembad vullen met water

Voor het vullen van het opzetzwembad gebruikt u gewoon leidingwater. Gebruik géén bronwater of grondwater, want de vaak hoge ijzerwaardes kunnen voor roestvorming zorgen. Zodra er in het zwembad wordt gezwommen, neemt de kwaliteit van het zwemwater af. Dat komt doordat zwemmers vuil (huidschilfertjes, talg & transpiratie, zonnebrand en vet) in het water achterlaten. Om ervoor te zorgen dat het water schoon en helder blijft, moet u de conditie van het water meten. Dit kan met handige teststrips.

Chloor toevoegen aan het zwemwater

Door het toevoegen van chloor zorgt u ervoor dat bacteriën, lichaamsschilfers en vetten in het zwemwater gedood worden. Deze breken het chloor namelijk af. Voordat u chloor toevoegt, moet eerst de pH-waarde van het water op het juiste peil zijn. Die mag schommelen tussen de pH 7,2 en 7,6 pH. Een pH-waarde lager dan 7.0 noemen we zuur, hoger dan 7.0 basisch.
Met een correctiemiddel brengt u de pH-waarde omlaag of omhoog. Om de chloorwaarde op peil te brengen gebruikt u specifiek zwembadchloor, dus geen chloor voor huishoudelijk gebruik.
Heeft u het zwembad voor de eerste keer gevuld en de pH-waarde gecontroleerd en eventueel bijgestuurd, gebruik dan een chloorshock om het chloorniveau op peil te brengen. Voor elke 1000 liter (1m3) voegt u 10 cc chloorshock toe (korrels eerst oplossen in lauwwarm water).

Skimmer of chloordrijver

Voor het dagelijks onderhoud van uw opzetzwembad is een chloordrijver of skimmer erg handig. Een chloordrijver is bedoeld om continu de goede dosering chloor toe te dienen aan het water in uw zwembad. De chloortablet lost langzaam op. Gooi de chloortabletten nooit direct in het water. Een skimmer filtert het zwemwater door het oppervlaktevuil aan te zuigen. Zowel een skimmer als een chloordrijver met chloortabletten bestelt u heel eenvoudig in onze webshop. U hoeft er de deur niet voor uit!
Test met teststrips regelmatig (min. twee keer per week) het pH- en chloorgehalte. Let op dat tijdens warme periodes het chloorverbruik sterk zal toenemen. Ook kan na een regenbui of onweersdreiging het ph-gehalte drastisch veranderen. Test dan een keertje extra. Meten is weten!

Handige zwembadstofzuigers

Ook erg handig zijn zwembadstofzuigers. Deze bodemzuigers zijn speciaal ontworpen voor het reinigen van de bodem van uw zwembad. Ze verwijderen het zand en vuil dat naar de bodem van het opzetzwembad zakt. Stofzuigersets zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, afhankelijk van welk type zwembad u bezit.