Winterkamperen met caravan of camper

Als je met je caravan of camper gaat kamperen in de winter, moet je andere voorbereidingen treffen dan wanneer je in de zomer gaat kamperen. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten.

Isolatie

Punt één op de lijst, isolatie. Isolatie is tijdens kamperen in de winter natuurlijk erg belangrijk. Een goed geïsoleerde caravan of camper houdt de kou buiten en voorkomt condens en een hoog gasverbruik. De caravan en campers van tegenwoordig zijn over het algemeen goed geïsoleerd. De wielkasten blijven hier echter een gevoelig punt. Je kan op de plek van de wielkasten extra isolatiemateriaal aanbrengen. Een tapijt of vloerbedekking in de caravan of camper dragen ook bij aan goede isolatie.

Verwarming

In de winter is alleen een kachel niet voldoende om je warm te houden. De hele caravan moet worden verwarmd om condens te voorkomen. De meest geschikte verwarmingssystemen in een camper of caravan zijn centrale vloeistofverwarming of centrale luchtverwarming. Het verschil tussen beide zit, zoals de namen al aangeven, in het gebruik van vloeistof en het gebruik van lucht. Bij het eerste systeem wordt vloeistof verwarmd en vervolgens door een pompje naar de convectoren gebracht. Bij centrale luchtverwarming blaast een ventilator via slangen met uitstroomopeningen warme lucht het interieur in. De verwarming krijgt tijdens de winter flink wat te verduren. Test daarom voor vertrek het systeem op een goede werking.

Water

Bij kamperen in de winter is het natuurlijk van groot belang dat je bevriezing van de waterleidingen zoveel mogelijk probeert te voorkomen. Zolang de watertank en alle leidingen zich in het interieur bevinden is de kans op bevriezing erg klein. Als de waterleidingen zich buiten de caravan of camper bevinden, kan je deze beschermen met een vorstbeveiligingskabel. Het komt vaak voor dat de watertank in de disselkast staat. In dit geval is het aan te raden de watertank te verplaatsten naar binnen, bijvoorbeeld in de bankkast, in een keukenkast of in de toiletruimte. Hier is vaak al een aansluiting aanwezig. Is dit niet het geval? Dan kan je deze vaak eenvoudig zelf aanleggen. Ook zal je moeten denken aan de lengte van de afvoer. Deze loopt onder de caravan en kan bevriezen. Je doet er goed aan om de afvoer zo kort mogelijk te houden en zo het risico op bevriezing te verminderen.

Gas

Gasflessen gaan in de winter minder lang mee dan in de zomer. Dit heeft natuurlijk te maken met het intensieve gebruik van de kachel. De meeste caravan en campers zijn voorzien van 5 kg gasflessen. Vaak kan je op de wintercamping grotere gasflessen huren. Grotere gasflessen blijven buiten de caravan of camper staan, dus neem in dit geval een lange gasslang mee. Indien de gasfles buiten staat is het belangrijk te voorkomen dat de drukregelaar bevriest. Dit kan je doen door een klein elektrisch verwarmingselement te monteren op de drukregelaar. U kunt de drukregelaar wat kantelen zodat het (condens)water afloopt en minder snel kan bevriezen. Het is aan te raden een kleine elektrische kachel mee te nemen als noodverwarming, mocht de gasverwarming uitvallen. Als je deze ’s nachts op lage stand laat branden, voorkom je bevriezing van de leidingen.

Elektriciteit

De kabel voor de elektra-aansluiting loopt kans te bevriezen. Schaf daarom een kabel aan die bij de meeste strenge weersomstandigheden toch soepel blijft. Probeer daarbij te voorkomen dat de kabel tijdens gebruik de koude grond raakt. De warme kabel kan zo namelijk insmelten. Het is dan ook zeker aan te raden om de kabel dagelijks even van de grond los te maken.

(Winter)voortent

Een voortent is zeker aan te raden bij kamperen in de winter. Het biedt een buffer tussen de warmte van de caravan en de kou van buiten. Voor winterkamperen zijn geen speciale voortenten te koop, Je kan het beste kiezen voor een all-season voortent. Het is wel mogelijk om een speciale sneeuwdrager aan te schaffen. Indien je kampeert in de sneeuw is het noodzakelijk dat je het dak van de voortent schuin plaatst, zodat de sneeuw niet op het dak blijft liggen.

Auto

Als je met de caravan op vakantie gaat, moet je ook je auto winterklaar maken. Zo heb je winterbanden nodig of moet je jouw banden voorzien van sneeuwkettingen. Het is belangrijk dat zowel de auto als de caravan in goede staat verkeren. Zij krijgen beide wat te verduren in de winterse omgeving. Doe daarom een extra controle voordat je weggaat en controleer hierbij ook even de koelvloeistof. Overige tips: vervang het water in je ruitensproeier reservoir met antivries vloeistof en neem voor de zekerheid startkabels en slotontdooier mee.