Landenoverzicht sneeuwkettingen & winterbanden

Wie deze winter op met de auto naar het buitenland gaat, moet vroeg of laat nadenken over de aanschaf van sneeuwkettingen en/of winterbanden. In veel landen zijn sneeuwkettingen en winterbanden namelijk verplicht tijdens winterse omstandigheden. Wat het alleen lastig maakt: in ieder land zijn de regels anders en soms is er zelfs geen enkele verplichting. Of geldt het gebruik ervan alleen voor bepaalde delen van een land of binnen bepaalde periodes. En soms zijn sneeuwkettingen zelfs helemaal verboden. Bovendien, wat zijn winterse omstandigheden?

Het is daarom zeer belangrijk dat u goed voorbereid uit Nederland vertrekt. Niet alleen voor uw eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen. De boetes bij het overtreden van de regels zijn stevig en kunnen oplopen tot wel 80 euro. Plus de kosten die u eventueel moet vergoeden voor materiële en immateriële schade. Verzekeringen kunnen immers moeilijk doen als u (doelbewust!) de regels overtreedt en daardoor een ongeluk veroorzaakt. Bij gevaarzetting (“het in het leven roepen van een gevaarlijke situatie waarmee een normaal denkend en handelend mens geen rekening hoeft te houden”), kan die boete oplopen tot € 5000,- en (in het uiterste geval) leiden tot inbeslagname van de auto.

In welk gebied binnen een land u wel of geen sneeuwkettingen nodig heeft, kunt u van tevoren niet inschatten. Die verplichting wordt aangegeven met verkeersborden. Gaat u dus op vakantie naar een streek of berggebied waar sneeuwkettingen eventueel verplicht gesteld kunnen worden (bijvoorbeeld bij veel sneeuwval), dan moet u een set kettingen in uw auto hebben liggen. Daarnaast moet u uiteraard ook weten hoe u die kettingen moet installeren. Op de site van de ANWB vindt u handige instructiefilmpjes.

Voor de belangrijkste wintersportlanden (en de landen waar u doorheen rijdt op weg naar de wintersport)  hebben we een overzicht gemaakt van de daar geldende regels voor het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen. Voor een meer compleet en uitgebreider overzicht verwijzen we naar www.anwb.nl/auto/themas/winterbanden/winterbanden-in-het-buitenland. Algemene informatie   over winterbanden (o.a. een test van winterbanden, winterbanden en aansprakelijkheid en sneeuwkettingen) vindt u op www.anwb.nl/auto/themas/winterbanden.

België

Sneeuwkettingen: Alleen als het wegdek niet wordt beschadigd (dus wegdek moet bedekt zijn met ijs en/of sneeuw).
Winterbanden: Geen algemene regelgeving. Aanbevolen onder winterse omstandigheden.

Duitsland

Sneeuwkettingen: Verplicht als een verkeersbord dit aangeeft.
Winterbanden: Winterbanden of all season banden verplicht indien winterse omstandigheden dat vereisen.  Dit kan dus ook zijn buiten de wintermaanden!

Finland

Sneeuwkettingen: Alleen als het wegdek niet wordt beschadigd (dus wegdek moet bedekt zijn met ijs en/of sneeuw).
Winterbanden: Verplicht tijdens de wintermaanden december, januari en maart. Buiten deze periode worden ze aanbevolen bij winterse omstandigheden.

Frankrijk

Sneeuwkettingen: Verplicht op plekken waar dit wordt aangegeven door middel van verkeersborden.
Winterbanden: Niet verplicht, maar het gebruik ervan wordt aangeraden. Wel verplicht als het door middel van een verkeersbord wordt aangegeven.

Italië

Sneeuwkettingen: Geen algemene verplichting voor het gebruik van sneeuwkettingen. Er zijn wegen waar het binnen bepaalde periodes wel verplicht is.
Winterbanden: Geen algemene verplichting voor het monteren van winterbanden. In bepaalde delen van Italië zijn winterbanden wel verplicht in de wintermaanden; dit wordt aangegeven met borden.
Let op: Italië kent ook restricties met het rijden op winterbanden in de zomer!

Noorwegen

Sneeuwkettingen: In het winterseizoen is bij winterse omstandigheden het gebruik van sneeuwkettingen verplicht voor voertuigen zonder winterbanden.
Winterbanden: Bestuurders hebben de plicht ervoor te zorgen dat hun auto bij winterse omstandigheden is voorzien van banden die voldoende grip op het wegdek hebben.

Oostenrijk

Sneeuwkettingen: Bij winterse omstandigheden is men verplicht sneeuwkettingen te gebruiken als men geen winterbanden heeft.
Winterbanden: Van 1 november tot 15 april verplicht bij winterse omstandigheden. Buiten deze periode kan het gebruik van winterbanden verplicht worden gesteld.

Slovenië

Sneeuwkettingen: Verplicht als u geen winterbanden heeft gemonteerd.
Winterbanden: Verplicht van 15 november tot 15 maart.

Slowakije

Sneeuwkettingen: Toegestaan als de wegen zijn bedekt met ijs of sneeuw.
Winterbanden: Verplicht bij winterse omstandigheden.

Tsjechië

Sneeuwkettingen: Verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben. Gebruik alleen bij winterse omstandigheden.
Winterbanden: Verplicht van 1 november tot en met 31 maart.

Zweden

Sneeuwkettingen: Toegestaan als het weer en het wegdek dit vereisen.
Winterbanden: Van 1 december tot 1 april verplicht bij winterse omstandigheden.

Zwitserland

Sneeuwkettingen: Verplicht als de toestand van de weg dat noodzakelijk maakt. Dit wordt aangegeven met een verkeersbord.
Winterbanden: Onder winterse omstandigheden worden winterbanden aanbevolen. Niet verplicht dus, maar als u andere weggebruikers in gevaar brengt, kunt u een boete krijgen.

(Informatie overgenomen met toestemming van de ANWB).