In 4 stappen naar de perfecte skischoenen

Je prestaties op de piste hangen van allerlei omstandigheden af. Het dragen van het juiste paar skischoenen staat daarbij misschien wel als stip op één. De Nijmeegse Vierdaagse loop je immers ook niet in een te krap paar sneakertjes, toch? Wat voor jou de juiste maat skischoenen is? Wij helpen je graag!

 

1. Bepaal je niveau

Als je voor het eerst gaat skiën, ben je op zoek naar een andere type skischoen dan iemand die de piste op zijn duimpjes kent.

· Beginner: Voor een beginneling is het belangrijk dat je skischoenen vergevingsgezind zijn. Ideaal wanneer je de kunst van het skiën nog moet leren.

· Ervaren: De meer ervaren skiër kan de piste al wat beter bedwingen. Op het gebied van techniek en controle kan er nog wel wat bijgeschaafd worden.

· Gevorderd: Als gevorderde skiër ben je vooral op zoek naar skischoenen die je techniek verbeteren.

· Expert: Als een ware pro neem je moeiteloos iedere afdaling. Van je skischoenen verlang je meer controle.


2. Type terrein

Skiën door de poedersneeuw verlangt iets anders van je dan wanneer je gaat freestylen. Bij De Wit Schijndel maken we onderscheid in :

· Piste: Je skiet alleen op de piste. Kijk daarom goed naar je niveau en skistijl en bepaal op basis daarvan welke skischoenen het beste zijn voor jou.

· All mountain: Je skiet voornamelijk op de piste, maar af en toe ook een stuk daarbuiten. Je hebt skischoenen nodig die comfortabel aanvoelen in allerlei omstandigheden. 

· Allround: Zoals de naam al aangeeft, ben je erg allround. Jij kan zowel op de harde als de zachtere pistes uit de voeten.

· Freestyle: Als freestyler kan je beter kiezen voor flexibelere skischoenen. Deze vangen grote klappen beter op en zijn vergevingsgezind. 


3. De stijfheid (flex) van je skischoenen

Heb je stap 1 en 2 bepaald, dan ga je kijken naar de flex van de skischoenen. De flex zegt iets over de stijfheid van de skischoen. Hoe hoger de flex, hoe stijver de schoen en hoe minder makkelijk je bijvoorbeeld je enkels kunt buigen. Voor beginners is een soepele schoen fijn, maar de ervaren skiërs zijn meer gebaat bij stijvere skischoenen.

Wij onderscheiden:

Let wel op dat de flex per merk wellicht kan verschillen. Staar je hier dus niet blind op! Laat je goed adviseren, zeker als beginneling.


4. Pasvorm en maat

Skischoenen mogen aan de strakkere kant zitten; als je rechtop staat, mogen je tenen de voorkant raken. Maar zodra je in skihouding staat, moeten je tenen loskomen van de voorkant voor maximaal comfort op de piste. Kijk ook goed naar de breedte van je voet. 

Weet je niet goed wat voor pasvorm of maat je zou moeten kiezen? Aan de hand van een 3D-voetenscan in onze winkel kunnen skischoenen op maat worden gemaakt. Tijdens deze gratis scan meten we precies welke voetbreedte en -lengte jij hebt. Je skischoenen worden opgewarmd in een speciale oven en daarna passend gemaakt.Mondopoint maat

Als fervent wintersporter weet je waarschijnlijk al dat de maten van skischoenen worden aangeduid in Mondopoint maten. Hierbij wordt de lengte van je voet gebruikt als meetsysteem. Heel simpel: is je voet 28 cm lang, dan heb je dus Mondopoint maat 28. Let er wel op dat niet iedere Mondopoint maat 28 bij ieder merk hetzelfde is. 


Mondopoint maattabel

Ter informatie hebben wij een algemene omrekentabel van Europese maten naar Mondopoint maten. Maar zoals eerder vermeld is de ene Mondopoint maat 28 de andere niet. Daarom hebben we bij iedere skischoen op de website de Mondopoint maten al voor je omgerekend naar EU maten.

 


Tips als je skischoenen gaat passen

✓ Neem je eigen skisokken mee en draag deze tijdens het passen.
✓ Laat je voeten eerst goed opmeten.
✓ In comfortabele, losse kleding is het makkelijker passen dan in een strakke spijkerbroek.
✓ Ga in de skihouding staan wanneer je skischoenen past. Zo kan je beter ervaren of de schoenen te klein of te groot zijn en of de stijfheid goed is.
✓ Houd de skischoenen iets langer aan om ze aan te voelen. Zitten er nergens vervelende drukpunten? Blijven de schoenen goed zitten?
✓ Bij een goedpassende skischoen heb je weinig kracht nodig om de buckles dicht te krijgen. Is dat wel het geval? Dan betekent dat meestal dat de schoen te groot of te klein is.


Skischoenen bij De Wit Schijndel


Er zijn best wat zaken waar je op dient te letten als je skischoenen wilt aanschaffen. Kom daarom langs in onze winkel voor persoonlijk advies. Onze wintersportexperts staan voor je klaar!