Ski jas kopen? Wij geven tips!


Het aanbod ski jassen is enorm. Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen nood! Wij geven je tips waar je op moet letten bij het aanschaffen van een ski jas.

Bepaal wat voor soort type skiër je bent


Mooi weer
Als je jezelf liever niet in het zweet werkt, maar graag van hut naar hut skiet om een terrasje te pakken, dan ben je een echte mooi weer skiër. Je bent dan meer gebaat bij een warme, gevoerde jas dan een ski jas met allerlei technische specificaties.

Actief
Ben jij die fanatieke wintersporter die in allerlei weersomstandigheden de piste bedwingt? Dan zijn de technische specificaties van je ski jas ineens een stuk interessanter. Je wilt immers warm blijven, maar ook een jas aanhebben die vocht goed afvoert en ademend is. Draag bijvoorbeeld een softshell jas met een warme laag eronder.

Sportief
De sportieve skiër is diegene die je altijd naar boven ziet lopen in plaats van de lift te gebruiken. Dat is dus ook flink zweten, zeker op een mooie zonnige dag! Je kan dan het beste werken met het 3-lagensysteem en een hardshell jas combineren met vochtafvoerende onderlagen.

Let op de belangrijke eigenschappen van een ski jas


Een trendy ski jas is natuurlijk leuk en aardig, maar het gaat uiteindelijk niet om uiterlijk maar om comfort. Er zijn een aantal belangrijke eigenschappen van een ski jas die je zeker in het achterhoofd moet houden wanneer je een nieuwe jas wil gaan kopen.

Wind- en waterdicht
Tijdens de wintersport kan je aan allerlei weersomstandigheden blootgesteld worden. De ene dag kan de zon volop schijnen, maar de dag erna kan het zomaar de hele dag sneeuwen of regenen. Het is dus belangrijk dat je nieuwe ski jas jouw lichaam beschermt tegen sneeuw, regen en wind.

Waterdichte ritsen
Al is de stof van je ski jas nog zo waterdicht, als de ritsen dan niet zijn komt er alsnog nattigheid door de jas heen. Met waterdichte ritsen blijf je droog.

Ademend vermogen
Skiën is een sport en dat merk je ook. Je kan het flink warm krijgen tijdens een dagje skiën. Zorg daarom dat je ski jas ademend is, zodat vocht weggevoerd kan worden en je lichaam droog en comfortabel blijft aanvoelen.

Comfort
Niets is zo vervelend als een jas die net niet lekker zit en te weinig bewegingsvrijheid biedt. Kies dus niet voor een jas die iets te strak zit of niet elastisch is. Je wilt je immers vrij kunnen bewegen in de bergen!

Sneeuwvanger
Een goede ski jas moet in ieder geval over een sneeuwvanger beschikken, zodat er geen sneeuw via de rug in de rest van je kleding kan komen. Zo’n sneeuwvanger zit vaak ook bij de mouwen.

Skipashouder
Een skipashouder is ook wel handig! Zoals de naam al zegt kan je hier gemakkelijk je skipas in opbergen, zodat je deze snel bij de hand hebt. Dit vakje zit vaak op de arm of op de borst.

 

Ga je voor een hardshell, softshell of gevoerde jas?

Hardshell
Een hardshell wintersport jas is water- en winddicht en daarom ideaal voor zware weersomstandigheden. Wel zo fijn op de piste! De jas is niet gevoerd en heeft daarom een extra isolerende laag nodig om je lichaam warm te houden.

Softshell
Een softshell ski jas beschermt tegen de wind, maar is niet 100% waterdicht. Een kleine regen- of sneeuwbui is geen probleem, maar als het de hele dag aanhoudt beschermt de jas niet voldoende. Wel is een softshell ski jas lekker flexibel en ideaal voor meer bewegingsvrijheid.

Gevoerd
Veel wintersporters kiezen voor een gevoerde jas, omdat deze beschermt tegen neerslag en wind. Tegelijkertijd biedt de jas ook een isolerende laag en blijf je dus lekker warm. Afhankelijk van het weer volstaat het om alleen een skipully onder de jas te dragen.

De ski jas als onderdeel van het drielagensysteem

Wij raden wintersporters aan om zich volgens het drielagensysteem te kleden. Op die manier kan je altijd een laagje uittrekken als je het warm krijgt. Je draagt immers drie lagen over elkaar. Let hier op als je op zoek gaat naar een nieuwe ski jas. Onthoud dat er nog meerdere lagen onder je jas moeten kunnen en deze dus zeker niet te krap moet zitten.

Ga je een ski jas aanpassen in een winkel? Draag dan niet alleen een shirt eronder, maar trek er in ieder geval een dikke trui onderaan.


Kom je er zelf niet helemaal uit en weet je niet precies wat voor ski jas het beste bij je past? Laat je dan adviseren! Onze wintersport specialisten staan voor je klaar. Kom gezellig langs in onze winkel in Schijndel!