Verwarming in je caravan, camper of boot

In bijna alle Europese caravans is standaard een Truma gaskachel ingebouwd. De S-serie is al jaren dé bekendste caravanverwarming. De kachel heeft geen stroom nodig en straalt de warmte aan de voorzijde uit. Het grote voordeel van deze kachel is dat deze veilig en zuinig is (rendement van 95%). De verbrandingsgassen worden via een schoorsteen naar buiten afgevoerd. De luchttoevoer komt van onder de caravan. Tevens is de kachel uitgevoerd met een thermische beveiliging.

Accessoires voor caravankachels

Doordat de caravankachel zo standaard is, zijn er handige accessoires leverbaar die ook naderhand in te bouwen zijn:

- Met een ventilator kan je een ringverwarming aanleggen die de warme lucht van de kachel door de hele caravan verspreidt. Uiteraard is er dan wel stroom nodig.
- Met een elektrisch element, de zogenaamde Ultraheat, is het mogelijk de kachel op elektriciteit te gebruiken, zonder gas.
- Met een Airmix, in combinatie met de ventilator, is het mogelijk verse buitenlucht van onder de caravan te vermengen met de warme lucht. Het is ook mogelijk de ventilator alleen buitenlucht in de caravan te laten blazen.
- Met de voortentset is het mogelijk de warme lucht van de kachel ook in de voortent te laten blazen.

Verwarming op gas

Het grote voordeel van luchtverwarmers op gas (Truma E2400 en E4000 kachels) is de compacte afmetingen en verschillende inbouwposities (alleen binnen het voertuig in te bouwen), in combinatie met het hoge verwarmingsvermogen. De luchtverwarmers zijn bovendien zeer zuinig in het brandstofgebruik, hebben een stille werking en zijn traploos en zeer nauwkeurig regelbaar. Dit garandeert een constante temperatuur in het voertuig. Luchtverwarmers kunnen als hoofdverwarming worden gebruikt in kleine campers, boten en bedrijfsvoertuigen, maar ook als bijverwarming in grote campers. Ze zijn ook geschikt om tijdens het rijden te gebruiken, maar dan wel in combinatie met Truma regelaar met crash knop De ventilator is geïntegreerd in de kachel.

Verwarming op diesel

Luchtverwarmers van bijvoorbeeld Webasto (Webasto Air Top (EVO) kachels) zijn perfecte kachels voor o.a. campers, motor- en zeiljachten en bestelauto's. Door gebruik te maken van brandstof die al aan boord aanwezig is, hoef je jezelf geen zorgen te maken over jouw gasflessen. Je hoeft alleen maar te tanken om de kachel te kunnen gebruiken.

Voordelen van dieselkachels

Dieselkachels zijn zeer compact en zeer eenvoudig te installeren; zowel binnen als buiten het voertuig. Een dieselkachel kan op vele plekken worden geplaatst, bijvoorbeeld onder de vloer of onder het voertuig. Dit bespaart ruimte in uw camper of vrachtwagen. De ventilator is geïntegreerd in de kachel. De luchtverwarmers zijn bovendien zeer zuinig in het brandstofgebruik, hebben een extreem stille werking en zijn traploos en zeer nauwkeurig regelbaar. Dit garandeert een constante temperatuur in het voertuig.

Kachels op diesel kunnen als hoofdverwarming worden gebruikt, maar ook als bijverwarming naast een bestaand gasverwarmingssysteem. Als je de gasfles niet hoeft te gebruiken voor de verwarming kan je er tot tien keer langer gebruik van maken.

Dieselkachels in de winter

De standkachels op diesel zijn geschikt om tijdens het rijden te gebruiken, zonder dat je extra veiligheidsmaatregelen hoeft te treffen. In de winter is het mogelijk om de kachel voor vertrek het interieur te laten voorverwarmen. Je stapt comfortabel in een voorverwarmd voertuig en kan direct wegrijden doordat de dieselkachel zorgt voor vrij zicht rondom. Het opnieuw bevriezen of beslaan wordt effectief voorkomen.

Dieselkachels zijn ook bijzonder geschikt voor het vorst- en condensvrij houden of laadruimteverwarming van mobiele werkplaatsen, servicebussen en kleinere vrachtwagens.