Koelbox kopen


Wie op zijn kampeerplek, aan het strand, of in de vrachtwagen wil kunnen genieten van gekoelde gerechten en dranken, kan niet zonder een betrouwbare koelbox. Bij De Wit Schijndel heeft u een enorme keuze uit koelboxen van bekende merken als Hyckes, Dometic, Mobicool, Mestic en Campingaz. U kunt kiezen uit verschillende systemen: absorptie, compressor, passief en Peltier & thermo-elektrisch. Ieder systeem heeft zijn voor- en nadelen, afhankelijk van uw wensen en budget. Lees meer

Sorteer op:
40 producten
Dometic CFX3 45 compressor koelbox
849,00
Binnenkort leverbaar
Dometic CFX3 100 compressor koelbox
1.199,00
Niet op voorraad
Stanley PMI Adventure Easy Carry Outdoor koelbox 15,1 liter hammertone green
114,95
Binnenkort leverbaar
Stanley PMI Adventure Easy Carry Outdoor koelbox 6,6 liter hammertone green
84,95
Binnenkort leverbaar
Sorteer op:
40 producten

Koelboxen in verschillende soorten en maten

Koelboxen zijn er in verschillende maten en uitvoeringen. Voor een bouwvakker die zijn lunch koel wil houden, een kampeerder die graag een koud drankje drinkt, maar ook voor een diabeet die insuline tijdens de vakantie op de juiste temperatuur moet houden, is een koelbox verkrijgbaar. Er zit veel verschil in de onderlinge koelsystemen.

Absorptiekoelbox

Het grote voordeel van een absorptiekoelbox is dat deze op verschillende energiebronnen kan werken. De meeste modellen werken op 230 volt, 12 volt én gas. De koelbox kan zo onder vrijwel alle omstandigheden gebruikt worden: onderweg (12 v), op de camping (230 v) en zelfs in de vrije natuur (gas). Deze koelboxen werken volkomen geruisloos. Een nadeel van absorptiekoelboxen is dat ze tot maximaal 25°C onder de omgevingstemperatuur koelen. In echt warme gebieden kan de koelbox daarom overdag niet voldoende koeling bieden om uw etenswaren en drankjes koel te houden. Zet de koelbox daarom niet in rechtstreeks zonlicht of dicht bij een warmtebron. Dit type koelbox functioneert alleen goed als hij horizontaal en vlak staat.

Een vaak gehoorde klacht bij absorptiekoelboxen is dat de koelbox wel aan de achterkant warm wordt, maar niet koelt. Vaak gebeurt dit na transport of na een lange periode van stilstand. In dit geval zit er meestal een luchtbel in de leiding. Om dit probleem te verhelpen zet u de uitgeschakelde koelbox een hele nacht op zijn kop, zonder stekker in het stopcontact. 's Morgens zet u de box weer rechtop en wacht u 10 minuten voor u hem weer aanzet.

De voor- en nadelen van absorptiekoelboxen:

+ Ook koeling op gas mogelijk
+ Geruisloos

- Hoger stroomverbruik op 12 resp. 230 V
- Koelvermogen is afhankelijk van de omgevingstemperatuur

Tips voor gebruik van een absorptiekoelbox

Zet de koelbox aan op netstroom vóór u thuis vertrekt. De koelbox is dan al koud en hoeft onderweg minder hard te werken. Ook kunt u producten voor vertrek alvast in uw huiskoelkast koelen. Schakel absorptiekoelboxen altijd uit als u onderweg stopt. De koelbox gebruikt veel stroom op 12 volt en kan tijdens een tussenstop met gemak de accu van uw auto leegtrekken en beschadigen, met alle gevolgen van dien.

Compressorkoelboxen

De compressorkoelbox heeft een paar grote voordelen ten opzichte van de absorptiekoelbox. De belangrijkste is dat de koelprestaties niet worden beïnvloed door de buitentemperatuur. Hoe heet het onderweg of op uw bestemming ook wordt, de inhoud van uw koelbox blijft perfect koel. Dit is vooral belangrijk voor mensen die medicatie of bederfelijke artikelen moeten vervoeren/meenemen. Maar ook in de transportwereld is dit type koelkast veruit favoriet.
Compressorkoelboxen koelen van +10°C tot -18°C en zijn traploos regelbaar via een thermostaat. De koelbox werkt ook bij scheefstand en hoeft niet waterpas te staan. Een compressorkoelbox is echter niet geruisloos. Het geluid is vergelijkbaar met het aanslaan van een koelkast thuis.

De voor- en nadelen van compressorkoelboxen:

+ Zowel koelen als vriezen mogelijk
+ Uitstekende koelresultaten; ook bij hoge buitentemperaturen
+ Gering stroomverbruik

- Duurder in aanschaf
- Zwaarder in gewicht

Compressorkoelboxen op 230 en 12/24 volt

Er zit een groot verschil tussen compressorkoelboxen op 230 volt en compressorkoelboxen op 12/24 volt. De 230 volt modellen zijn uitsluitend bedoeld voor gebruik op 230 volt. U kunt ze niet via een inverter (omvormer) aansluiten op 12/24 volt, omdat tijdens het rijden olie bij het koudemiddel kan komen en de koelbox verstopt kan raken. De 12/24 volt modellen kunnen wel probleemloos op de accu van een auto, camper of vrachtwagen worden gebruikt. Daarom zijn deze modellen ook veel duurder in aanschaf.

De 12/24 volt compressorkoelbox is heel energiezuinig en kan zowel onderweg als op de plaats van bestemming worden gebruikt. Lang op een plek staan zonder stroom is geen probleem. De meeste 12/24 volt modellen hebben een accubewakingssysteem, waardoor de koelbox automatisch uitschakelt als de accuspanning te laag dreigt te worden. Is het accuniveau weer op peil; dan schakelt de koelbox automatisch weer in. Er zijn zelfs modellen met een eigen ingebouwde accu, waardoor de koelbox volledig autonoom werkt, zonder een externe energiebron. U kunt een 12/24 volt compressorkoelbox ook in combinatie met een zonnepaneel gebruiken, iets dat met een absorptiekoelbox onmogelijk is. De koelbox is eenvoudig met een omvormer op voltages tussen 110 en 240 volt aan te sluiten. Als u een 12/24 volt compressorkoelbox met een omvormer op 230 volt wilt gebruiken, moet u er wel letten op dat u een omvormer aanschaft die hier speciaal voor bedoeld is.

Peltier / Thermo-elektrische koelboxen

Het thermo-elektrisch (Peltier) systeem werkt op 12 volt. Thermo-elektrische koelboxen zijn licht en daardoor gemakkelijk te transporteren. De koelcapaciteit is volkomen toereikend voor de meeste doeleinden: auto, camping, picknick. Bijna alle thermo-elektrische koelboxen kunnen zowel koelen als verwarmen. Afhankelijk van de buitentemperatuur en de mogelijkheid tot ventilatie kan de koelbox koelen tot maximaal 18°C onder een omgevingstemperatuur van 32°C.

Deze koelboxen zijn probleemloos aan te sluiten op 12/24 volt (of 110-240 volt met omvormer), eenvoudig omschakelbaar koud/warm, schokbestendig, hebben een laag gewicht, zijn gemakkelijk mee te nemen, gebruiks- en onderhoudsvriendelijk en hebben een lage aanschafprijs. Wel verbruikt de koelbox continu stroom en doordat er vrijwel continu een ventilator draait is de koelbox niet geruisloos. 

De voor- en nadelen van Peltier/ Thermo-elektrische koelboxen:

+ Laag in gewicht
+ Gunstig geprijsd

- Ventilator is niet geruisloos
- Koelvermogen is sterk afhankelijk van de buitentemperatuur

Passieve koelboxen & koeltassen

Deze koelboxen worden vaak gebruikt door bijvoorbeeld bouwvakkers en chauffeurs om eten en drinken koel te houden. De koelbox koelt zelf niet, maar wordt koud gehouden door losse koelelementen. Hoe beter geïsoleerd en luchtdicht de koelbox is, hoe langer koelelementen de inhoud koel kunnen houden. Ook verkrijgbaar als koeltas.

Koelboxen bij De Wit Schijndel

Weet u precies welke koelbox u aan wilt schaffen en koopt u liever online? Een groot aantal artikelen uit ons aanbod in de winkel kunt u ook hier in onze webshop vinden.