Belangrijke tips voor je winter kampeertrip

Als liefhebber kan je ieder seizoen genieten van een kampeertrip, ook in de winter. Dit vergt echter wel een andere voorbereiding dan wanneer je gaat kamperen in het voorjaar. Je wilt immers zo goed mogelijk warm blijven, terwijl je er in de zomer juist alles aan doet om de verkoeling op te zoeken. Met onderstaande tips helpen we jou de kou te trotseren tijdens je winter kampeertrip!

Creëer een warmtebuffer met een wintertent

Een wintertent is geen overbodige luxe wanneer je gaat winterkamperen met de caravan of camper. Het biedt een buffer tussen de warmte van binnen en de kou van buiten. Dat is wel zo fijn als de buitentemperatuur tegen het vriespunt aanzit of zelfs eronder! Ook handig: het dak loopt schuin af, zodat de sneeuw er niet op blijft liggen.

Let er wel op dat je jouw wintervoortent goed vastzet.

Houd de kou buiten en bedek je ramen

Beslagen en/of bevroren autoruiten: het zou ons niet verbazen als het in de top 5 van de meest frustrerende auto gerelateerde zaken staat. Dat is bij een camper of caravan niet anders. Maar geen nood, er bestaan raamcovers om de kou zoveel mogelijk te weren. Erg handig!

Voorkom knikkende knietjes met warme kleding

Daar is ie weer: het 3-lagen-systeem! Vaak benoemd, maar o zo belangrijk. Het mooie van het drielagensysteem is dat je een laag kan uittrekken als je het warm krijgt en weer een laag kan aantrekken als je afkoelt. Iedere laag heeft zijn eigen functie.

Laag 1 – De basislaag
Vochtafvoerend, nauwsluitend, ademend

Laag 2 – De tussenlaag
Isolerend, vochtafvoerend, houdt lichaamswarmte vast

Laag 3 – De buitenlaag
Beschermt tegen regen, wind en sneeuw

Lees meer over het drielagensysteem.

Koken in de kou

Ben je van plan om ook in de winter buiten te koken tijdens je kampeertrip? Houd dan in je achterhoofd dat niet alle brandstof even goed werkt bij lage temperaturen. Gasbranders met butaantankjes kunnen het moeilijk hebben in de kou. Je kan dan beter kiezen voor een brander op petroleum of benzine.

Isolerende thermosflessen en  -bekers

Een thermosfles of -beker met isolerende laag houdt je koffie of thee heerlijk warm! Zeker in de winter met temperaturen tegen (of onder) het vriespunt is het een onmisbaar item tijdens je winter kampeertrip.

Kachel niet altijd voldoende

In de kou kan een extra warmtebron geen kwaad, maar als het hartje winter is, is een kachel niet altijd voldoende. De meest geschikte verwarmingssystemen in een camper of caravan zijn centrale vloeistofverwarming of centrale luchtverwarming in de winter.

Handige musthaves

Onderstaande items kunnen nog wel eens goed van pas komen als je er in de winter op uit trekt met je camper of caravan. 

Heating pads

Deze heating pads blijven ongeveer 8 uur warm en activeren zichzelf. 

Verwarmbare mat

Deze mat biedt comfortabele warmte in uw caravan, camper of vouwwagen. 

Sneeuwschep

Kunnen we kort over zijn: altijd handig, een sneeuwschep!


4 tips voor de tent kampeerders


1. Gebruik tie wraps om aan je tentritsen vast te maken. Met handschoenen aan kan het openen van je tent echt een crime zijn, met tie wraps maak je het jezelf een stuk gemakkelijker.

2. Zorg dat je altijd warm je slaapzak induikt. Het is moeilijk jezelf op te warmen als je het al koud hebt voordat je gaat slapen.

3. Doe wat warm water in je drinkfles en gebruik deze vervolgens als kruik in je slaapzak. Je gebruikt hiervoor het beste een niet-isolerende fles die tegen warmte kan.

4. Met een gewoon luchtbed doe je jezelf geen plezier tijdens het winterkamperen. Een luchtbed isoleert niet of nauwelijks. Neem daarom een goed isolerende slaapmat mee voor in de tent.



4 tips voor caravan/camper kampeerders


1. Zorg dat je camper of caravan goed geïsoleerd is. Een goed geïsoleerde caravan/camper voorkomt condens en een hoog gasverbruik.

2. Voorkom dat je waterleidingen bevriezen. Als je waterleidingen zich aan de buitenkant bevinden, kan je deze beschermen met een vorstbeveiligingskabel.

3. Als je gasfles buiten staat, is het belangrijk dat de drukregelaar niet bevriest. Dit kan je voorkomen door een klein elektrisch verwarmingselement op de drukregelaar te monteren.

4. Zorg voor genoeg gasvoorraad! Bij strenge vorst verbruik je maximaal 11 liter propaangas per 3 tot 5 dagen.

Vragen over je winter kampeertrip?

Ga je voor het eerst winterkamperen en wil je graag goed voorbereid op vakantie? Vraag ons gerust het hemd van ons lijf! Wij helpen je graag verder.