2e pinksterdag 21 mei zijn wij open van 10 - 17 uur!Meer info

Skottelbraai kopen

De skottelbraai komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Wanneer de boeren in het open veld aan het werk waren, namen ze voor hun avondeten een oude ploegschaar, stookten er een vuur onder en braaiden daar hun vlees in. Inmiddels is de 'braai' geëvolueerd tot een veelzijdig gaskooktoestel waar u met de juiste uitbreidingen op kunt grillen, barbecueën, bakken, wokken en koken. De skottelbraai staat voor veel mensen voor gemakkelijk, snel en gezond.

Lees meer.

Skottelbraai is geen bbq

Om maar meteen een misverstand uit de weg te ruimen; een skottelbraai is géén barbecue. En andersom is een barbecue ook geen skottelbraai.
Op een barbecue kun je in principe één ding doen; vlees, vis of groenten grillen. En hoewel een skottelbraai in basis een soort wok is waarin je diverse soorten eten kunt bereiden, is hij door de modulaire opzet eenvoudig ‘om te bouwen’ tot een barbecue, kookplaat, grill of paellapan. Deze veelzijdige ‘buitenkeuken’ is inmiddels dan ook niet meer weg te denken van de camping of uit de achtertuin.

De herkomst van de skottelbraai

De skottelbraai komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Wanneer de boeren in het open veld aan het werk waren, namen ze voor hun avondeten een oude ploegschaar, stookten er een vuur onder en braaiden daar hun vlees in. Inmiddels is de 'braai' geëvolueerd tot een veelzijdig gaskooktoestel waar u met de juiste uitbreidingen op kunt grillen, barbecueën, bakken, wokken én koken. Het basisidee van de skottelbraai is in al die jaren echter overeind gebleven: gemakkelijk, snel en gezond een complete maaltijd in de open lucht bereiden op een toestel dat je eenvoudig demonteert, samenklapt en in een draagtas vervoert.

De skottelbraai bij De Wit Schijndel

De skottelbraai staat bijna synoniem aan het Zuid-Afrikaanse bedrijf Cadac. Hoewel er inmiddels meer merken ‘skottelbraais’ op de markt zijn en in het verleden ook wel pogingen zijn gedaan het succes van Cadac te evenaren, is er goed beschouwd maar één echte skottelbraai: die van Cadac.

Cadac Skottelbraai

Van origine was Cadac een bedrijf dat gascilinders produceerde. De gewoonte van de boeren om een ploegschaar warm te stoken en daar vlees in te braaien, vertaalde het bedrijf zo'n zestig jaar geleden in een schotel die je kon aansluiten op een gasfles. De Skottelskaar Braai, later gewoon skottelbraai, groeide uit tot een enorm succes. De afgelopen zestig jaar heeft Cadac niet stilgezeten. Lucifers zijn inmiddels overbodig geworden omdat de skottelbraai op bijna alle nieuwe modellen standaard een piëzo-ontsteking kent. De geëmailleerde bakplaat is vervangen door een plaat met een anti-aanbaklaag. Ook is de 'skottel' lichter en compacter geworden en kan vervoerd worden in een stevige draagtas. De meeste onderdelen voor uw skottelbraai zijn bij De Wit Schijndel verkrijgbaar.

Complete keuken!

Cadac onderscheidt vier hoofdtypes skottelbraais:

  • De Skottelbraai: De 'basisbraai.' Bestaat uit een onderstel en een 'skottel' van gecoat en gehard emaille;
  • De Leisure Chef: Door zijn gewicht en omvang vooral voor thuisgebruik, minder geschikt voor de camping;
  • De Carri Chef: Kent meerdere varianten. De meest complete skottelbraai, de Cadac Carri Chef, bestaat naast de 'basisbraai' uit een barbecuerooster met vetopvang waarop u normaal kunt barbecueën, een skottel, pannendrager en deksel met thermometer;
  • De Safari Chef: De kleine versie van de skottelbraai met inklapbare poten. Kan hetzelfde als de Carri Chef Deluxe, maar is een stuk lichter en compacter en is op de camping makkelijker schoon te maken.
Binnen de hoofdtypes (op de basis skottelbraai na; deze is alleen uit te breiden met een rooster voor een paellapan) is er keuze uit diverse varianten. Alle opties en uitbreidingen zijn gewoon bij De Wit Schijndel verkrijgbaar. Mocht u meer willen weten, dan kunt u altijd contact opnemen met De Wit Schijndel.

Voordelen van de skottelbraai

  • Biedt zeer veel mogelijkheden. U kunt erop grillen, barbecueën, bakken, wokken én dankzij een pannendrager óók koken.
  • Gemakkelijk mee te nemen in een draagtas.
  • Ideaal voor op de camping én thuis.
  • Volop uitbreidingsmogelijkheden.
  • Makkelijk schoon te maken.

Nadelen van de skottelbraai

  • Te groot voor ‘lichtgewicht’ kampeerders.
  • Een skottelbraai is géén traditioneel barbecue van houtskool.
  • Op een skottelbraai kan maar één kookhandeling tegelijk worden uitgevoerd. Koken, wokken en barbecueën op het zelfde moment gaat niet.

Schoonmaken van de skottelbraai

Maak uw braai nooit schoon met een schuurmiddel en schuursponsje. Meestal is heet water en wat afwasmiddel voldoende. Eventueel kunt u de schotel een nacht laten ‘weken’ en het bakvet de volgende ochtend wegvegen. Het barbecuerooster kunt u na het afkoelen schoonvegen met een sopje of een nacht buiten in nat gras laten ‘weken’.
Een speciaal middel om de skottelbraai schoon te maken, is de Barbecue Cleaner van Cadac. Dit middel is uitsluitend bedoeld voor de zwart geëmailleerde delen. Overigens zijn er meer cleaners op de markt. Deze middelen zijn vooral handig als andere schoonmaakmethodes niet werken.
Alle onderdelen van de Skottelbraai, behalve de branderpan en het rooster van de Carri Chef en Eazi Chef model 09, mogen in de vaatwasmachine.

Anti-aanbakfolie

Anti-aanbak folie (non-stick liner) wordt gebruikt om de skottel van de braai mee af te dekken als er gebakken of gekookt wordt. De folie is meerdere keren te gebruiken en makkelijk afwasbaar, ook in de afwasmachine. Olie of boter is met het gebruik van de folie in principe niet nodig. Bijkomend voordeel is dat de folie voorkomt dat er eten op de skottel aanbakt; minder schoonmaak dus!
De folie gaat langer mee als u hem niet opvouwt, maar oprolt als u hem wegbergt.

Aansluiten van de skottelbraai

Een skottelbraai werkt hetzelfde als ieder ander kooktoestel op gas. Iedere propaan gasslang kan er op aangesloten worden en middels de juiste drukregelaar kan hij op zowel propaan- als butaanflessen gezet worden. O.a. Cadac, Coleman en Weber leveren cartouches en gasflessen. Handig is het lichtgewicht Power Pack van Cadac waar twee blikken met een mix van butaan- en propaangas van 500 ml in kunnen. De braai werkt overigens niet op Campinggaz; met uitzondering van de grote navulbare gasflessen.

Vergelijkbare producten

De Campingaz Party Grill komt misschien nog wel het dichtst in de buurt van een skottelbraai, hoewel de uitvoering veel compacter is. Hij is vooral geschikt om kleine porties eten op klaar te maken. Op de Campingaz Party Grill kunt u grillen, bakken en koken. Op het vlakke deel van de plaat kunt u een ei bakken en op het rooster vlees grillen. De Party Grill werkt met een handige pïezo ontsteking en wordt geleverd in een draagtas. Optioneel voor de Campingaz Party Grill is een grote bakplaat met anti-aanbaklaag.

Skottelbraai bij De Wit Schijndel

In onze showroom in Schijndel kunt u het volledige assortiment skottelbraais uitgebreid bekijken. Onze ervaren adviseurs helpen u graag bij het maken van de juiste keuze. Koopt u liever online? Hierboven vindt u een groot deel van ons aanbod op internet.

Nieuwsbrief