Dakluik plaatsen in camper of caravan

Wil je jouw camper of caravan nog comfortabeler maken door zelf een dakluik te plaatsen? Lees dan, voordat je begint, onderstaande tips voor het kiezen van een dakluik.

Dakluik vervangen

Is je dakluik kapot en wil je deze vervangen, dan ben je afhankelijk van de gatmaat in het dak van je camper of caravan. Meet altijd het daadwerkelijke uitgezaagde gat in het dak. De maat van de kap of de binnenafmetingen van het dakluik zijn niet geschikt voor het bepalen van de juiste maat. De maat van het gezaagde gat én de dikte van het dak zijn relevant.

Voorkom lekkages

Zorg ervoor dat je het dakluik goed afkit als je het gaat monteren om lekkages te voorkomen. Gebruik hierbij nooit een lijmende kit! Als je het luik ooit weer moet vervangen en het is vastgelijmd, dan krijg je het er nooit netjes meer uit. Gebruik daarom altijd butylkit. Deze kit dicht uitstekend af, maar blijft zacht en is dus weer verwijderbaar.

Controleer de lengte van de bijgeleverde schroeven

Sommige dakluiken zijn geschikt voor verschillende dakdiktes. Daarom zijn eventueel bijgeleverde schroeven vaak langer dan misschien nodig is voor je dak. Door de lengte van de schroeven goed te controleren voorkom je schade aan je dak of luik.

In veruit de meeste gevallen worden er geen schroeven bij een dakluik meegeleverd. Juist om te zorgen dat men de meest geschikte schroeven voor zijn situatie gebruikt.

Spoiler monteren

Door een spoiler te monteren voor het dakluik, zorg je voor een betere windgeleiding over het dakluik, voorkom je trillingen tijdens het rijden, reduceer je het suizen van de wind en voorkom je het binnendringen van lucht via het dakluik. Als je een spoiler monteert adviseren wij deze vast te lijmen met lijmkit. Deze lijm is uitermate geschikt voor het vastzetten van spoilers. Vermijd het gebruik van schroeven in het dak. Moet je toch schroeven, gebruik dan butylkit voor het waterdicht afkitten.

Overige tips voor het plaatsen van een dakluik:

- Breng verstevigingen aan in het uitgezaagde gat. Houten latjes langs de randen van het gat zorgen ervoor dat het dakluik zich daar aan vast kan klemmen zonder het dak in te drukken.
- Plaats het dakluik altijd in de rijrichting om de weerstand zoveel mogelijk te verkleinen.
- Kies bij voorkeur voor een zaagblad dat voor metaal geschikt is, de kleinere tandjes zullen het materiaal beter doorzagen en het dak niet beschadigen.