Airco in caravan of camper

Als een camper of caravan de hele dag in de brandende zon heeft gestaan, kan het binnen behoorlijk heet en benauwd worden. Veel mensen kunnen tijdens warme nachten de slaap niet vatten. Een airconditioning is daarom een veelgevraagd artikel onder camper- en caravaneigenaars. We onderscheiden twee soorten inbouwairco's: dakairco en bankairco.

Heerlijk koel in uw camper of caravan

Een airco zuigt de warme lucht uit de camper of caravan, koelt en filtert deze en blaast vervolgens weer koude lucht in het voertuig. De airco koelt niet alleen de lucht, maar zorgt er ook voor dat de lucht wordt ontvocht. Dit geeft direct een koeler en frisser gevoel, zelfs zonder koeling.

Verwarming door airco

Er zijn ook airco’s verkrijgbaar die een mogelijkheid tot verwarmen hebben. Vanwege het grote interieur van een camper of caravan zijn deze airco’s vaak niet in staat om het hele interieur te verwarmen en daardoor meer geschikt als bijverwarming in het voor- en naseizoen.

Voor- en nadelen van airconditioning in caravan of camper

Voordelen:
+ Altijd lekker koel in uw caravan of camper; ook tijdens hete dagen.
+ Betere nachtrust.
+ Voor de camper geldt: tijdens het rijden blijft u wakker en fris.

Nadelen:
- Het gewicht van uw caravan of camper gaat omhoog. Dit is belangrijk ivm het maximaal laadgewicht.
- U raakt (meestal) een dakraam kwijt. Dat scheelt natuurlijk weer aan licht in de caravan of camper.
- Airco's maken geluid, de een wat meer dan de ander. Dat kan hinder opleveren voor de omgeving.
- Op sommige campings is het ampèrage beperkt. Gebruik van een airo gaat dan niet altijd samen met andere apparaten zoals een koffiezetter of waterkoker.