Reiniging en onderhoud van je tent

Om langer plezier te hebben van je tent is het belangrijk om deze goed te reinigen en te onderhouden. Zeker katoenen tenten hebben veel aandacht nodig als je ze na de vakantie voor langere tijd opbergt; een vochtig opgeslagen katoenen tent kan namelijk gaan schimmelen. Met een aantal eenvoudige tips en adviezen over reiniging en onderhoud van tenten gaat je dierbare tent jaren langer mee. En je voorkomt ermee dat je vakantie bijna letterlijk in het water valt omdat de tent bij de eerste de beste regenbui doorlekt.

Tent waterdicht maken

Tenten die je koopt bij De Wit Schijndel zijn allemaal gebruiksklaar en waterdicht. Je hoeft ze dus niet meer te behandelen.Heb je toch een lekkende tent? Heel vervelend, maar gelukkig kan je de betreffende delen van de tent behandelen met een impregneermiddel. Zet de tent helemaal strak op en wrijf het impregneermiddel met een spons of handdoek rechtstreeks op het doek. Er bestaan ook speciale sponzen, borstels of poetsdoeken. Welk waterafstotend middel je voor je tent moet gebruiken, is afhankelijk van het tentdoek. Voor een katoenen tentdoek gebruik je een ander middel dan voor een synthetisch doek. Naast spuitbussen bestaan er ook flessen, jerrycans en flacons met handpompbediening.

Lekkende naden

Ook lekkende naden van katoenen tenten kan je met impregneermiddel weer waterdicht maken. Heb je een naadlekkage bij een synthetisch tentdoek, dan kan je dit verhelpen met nadendichter. Een nadendichter is een vloeistof die de tape vervangt die fabrieksmatig is aangebracht bij een nieuwe tent. Een scheur kan je herstellen met reparatiedoek, eventueel zelfklevend. Kleine reparaties kan je zelf uitvoeren, maar je kan jouw tent ook door deskundige medewerkers van het atelier van De Wit Schijndel laten repareren.

Tent reinigen

Voor het verwijderen van vlekken uit het tentdoek zoals limonadevlekken of vogelpoep, is het meestal al voldoende om lauwwarm water en een borstel te gebruiken. Er zijn ook vlekken die je minder eenvoudig verwijdert. Hiervoor zijn speciale reinigingsmiddelen voor het tentdoek te koop. Voordat je het tentdoek reinigt, moet je jezelf afvragen of de vlek enkel een 'esthetisch probleem' oplevert (je stoort jezelf eraan!), of dat hij écht invloed heeft op de waterdichtheid van de tent. Het reinigen van tentdoek is namelijk behoorlijk arbeidsintensief. Vaak moet een kampeertent na een schoonmaakbeurt opnieuw geïmpregneerd worden.

Katoen is zeer lastig te reinigen; voorkomen is dus beter dan genezen. Nylon en polyester zijn een stuk eenvoudiger schoon te maken en hebben ook minder onderhoud nodig. Vaak is hier lauw water al voldoende. Gebruik nooit zeep!

Harsdruppels op het tentdoek

Harsdruppels op je tent kunnen geen kwaad. Hars beschadigt het doek niet. Wil je het toch verwijderen, dan kan je de harsdruppel met een ijsblokje koud en hard maken. Vervolgens haal je de hars weg. Ga nooit met zeepproducten, oplosmiddelen of scherpe voorwerpen aan de slag.

Alg verwijderen uit het tentdoek

Voor het verwijderen van alg uit het tentdoek moet je een speciaal reinigingsmiddel aanschaffen. Let op: deze tentreinigingsmiddelen kunnen de waterwerende eigenschappen van het tentdoek aantasten. Na het reinigen van de tent moet je het tentdoek daarom meestal opnieuw waterdicht maken met een impregneermiddel. Zorg er altijd voor dat je jouw tent schoon en droog opbergt ;om alg en schimmel in het tentdoek te voorkomen.