Gasfles vullen of ruilen

Tijdens je kampeervakantie speelt gas een belangrijke rol. Je hebt het niet alleen nodig om op te koken, maar wellicht ook om je camper of caravan te verwarmen. Of voor de koelkast en verlichting. In principe heb je twee mogelijkheden met een lege gasfles: je laat hem vullen bij een erkend gasvulstation (bij De Wit Schijndel kan je geen gasfles laten vullen) of je ruilt de lege gasfles bij een erkende leverancier in voor een volle. Hieronder bespreken we beide mogelijkheden.

Gasflessen in Nederland

In Nederland zijn de volgende soorten gasflessen voor recreatiegebruik in omloop:

  • Campingaz flessen, dit zijn de kleine blauwe flessen. De Wit Schijndel heeft de R 901 (0,4 liter vulling), R 904 (1,8 liter) en R 907 (2,75 liter) en daarnaast de niet navulbare kleine gascartouches.
  • Stalen gasflessen, verdeeld in groene en grijze flessen. Voor deze flessen bestaan verschillende statiegeldregelingen. Dit zijn de goedkoopste gasflessen. De Wit Schijndel verkoopt flessen van Primagaz (Easy Blue, 5 kg vulling en de Twinny, eveneens 5 kg) en Jewa Gas.
  • Kunststof flessen: de BP light gasfles. Voor deze flessen geldt een vaste statiegeldregeling. De gasprijs wordt door BP bepaald.
  • Lichtgewicht kunststof fles en stalen flessen van Antargaz; tussen de 8 en 46,5 kilo. Antargaz nam in 2011 de activiteiten van Shell Gas Benelux over.

Gasflessen vullen of ruilen in het buitenland

In sommige landen worden andere flessen met gas gebruikt dan in Nederland. Hierdoor kan het lastig zijn om een Nederlandse gasfles in het buitenland te laten vullen. Neem ook geen buitenlandse gasflessen mee naar Nederland. Deze flessen hebben hier geen waarde en mogen vaak niet gevuld worden.

Laat de gasfles vullen door een erkende leverancier

Ruil of laat jouw gasflessen vullen bij een erkende leverancier of een erkend gasvulstation. Vul de gasfles nooit zelf en laat de flessen niet vullen met autogas bij een LPG station. Dit kan levensgevaarlijke situaties opleveren. Als een fles met gas te ver gevuld wordt, bestaat het gevaar dat de fles te warm wordt, bijvoorbeeld in de brandende zon. Ook bestaat het gevaar dat hij bol gaat staan en kan ontploffen.

Gasfles ruilen of kopen bij De Wit Schijndel

Bij De Wit worden lege gasflessen geruild tegen een volle. De ingeleverde gasfles moet wel voldoen aan een aantal eisen. Deze eisen verschillen per merk en type fles. Vraag onze medewerkers naar de voorwaarden. Een blauwe Campingaz fles wordt bijvoorbeeld altijd geruild tegen een goedgekeurd exemplaar, ongeacht de leeftijd van de ingeruilde fles. De kosten hiervoor zijn verrekend in de gasprijs. Ook de BP Gas Light, de flessen van Antargaz en de grijze stalen fles kunnen worden geruild ongeacht de leeftijd van de fles.

Een groene propaanfles is 10 jaar goedgekeurd. Het ingangsjaar staat in de kraag van de fles. Staat hier bijvoorbeeld 03, dan is de fles gekeurd tot 2013. Alleen goedgekeurde flessen mogen geruild worden. Je krijgt in principe altijd een gasfles met hetzelfde keurjaar terug. Krijg je toch een oudere fles terug, dan worden de keurjaren terugbetaald. Krijg je een jongere fles terug, dan moet je keurjaren bijbetalen.

Antargaz werkt met een zogenaamde waarborgkaart. Indien je een gasfles met waarborgkaart inlevert bij een Antargaz dealer, ontvang je het betaalde waarborgbedrag voor 100% retour. Dat bedrag verschilt per type gasfles.

Is je fles niet langer goedgekeurd?

Als je gasfles niet langer goedgekeurd is, dan kan je of keurjaren bijkopen of een nieuwe fles aanschaffen die tien jaar gekeurd is. Verlopen flessen zijn niets meer waard. Je kan deze kosteloos bij ons achterlaten. De Wit zorgt dan voor een correcte afvoer (let op: gemeentes en oudijzerhandelaren accepteren de flessen niet).