Ga jij voor een hardshell of softshell jas? Dit zijn de verschillen!

Een hardshell of softshell jas? That’s the question! Wanneer kan je nou het beste welke jas dragen en wat zijn nou eigenlijk de verschillen? Lees snel verder en kom erachter!

Hardshell jassen

De hardshell jas is (letterlijk) in weer en wind je beste vriend! De jas is opgebouwd uit 3 lagen waardoor je optimaal beschermd bent tegen de kou en natheid van regen, sneeuw en wind. Tussen de binnenvoering en duurzame buitenlaag zit namelijk een waterdicht en ademend membraan. Dit membraan zorgt ervoor dat regen of sneeuw niet door je jas heen kan komen. De druppels die ontstaan door lichaamswarmte kunnen juist wel weer naar buiten, waardoor je lichaam droog en comfortabel blijft aanvoelen.

Softshell jassen 

Een softshell jas is wat buigzamer dan een hardshell jas, maar biedt daarentegen minder bescherming tegen aanhoudende regenbuien. Een lichte regenbui is geen probleem, maar bij een stortbui of uren regen kan je beter kiezen voor een regenjas of hardshell jas. De jas is wel gevoerd, waardoor je lekker warm blijft. De softshell jas is daarom jouw ideale match als je op zoek bent naar warmte, draagcomfort en flexibiliteit.

Wanneer kies je voor een softshell of hardshell jas?

Afhankelijk van hoe intensief en in wat voor omstandigheden je de jas gaat dragen, maak je de keuze voor een softshell of een hardshell jas.

Wandelen en dagelijks gebruik
Op een gewone dag, zeker als het wat kouder is, is een softshell jas ideaal. Het jack houdt je warm en kan tegen een buitje. Ga je dag in dag uit en door weer en wind je hond uitlaten, dan past een hardshell jack weer beter. Zeker met het weer in Nederland kan het zomaar dagen achter elkaar flink regenen. Een hardshell jas biedt dan betere bescherming. Het hangt dus ook wel van de weersvoorspellingen af.

Wintersport
Het kan vriezen of het kan dooien! Ook tijdens de wintersport kan het weer onvoorspelbaar zijn. Een combinatie van een softshell jas en hardshell jas is dan eigenlijk het meest ideaal. Bij slecht weer wil je graag warm blijven en niet nat worden, waardoor een hardshell beter matcht. Heb je een paar mooie dagen en geen last van regen of sneeuw, dan kan een softshell jas voldoende zijn. Hoewel deze weer minder bescherming biedt tegen de wind.

Zo zie je maar, de keuze voor een softshell of hardshell jas is niet zo zwart-wit. Onze tip: laat je adviseren door specialisten om de juiste keuze te maken.

De belangrijkste verschillen in het kort

Een softshell jas beschermt tegen de wind, maar is niet 100% waterdicht. Een kleine regen- of sneeuwbui is geen probleem, maar als dit de hele dag aanhoudt beschermt de jas niet voldoende. Wel is een softshell jas lekker flexibel en ideaal voor meer bewegingsvrijheid.

In tegenstelling tot een softshell jas is een hardshell jack water- en winddicht en daarom juist ideaal voor zware weersomstandigheden. Een hardshell jas is vaak niet gevoerd, dus een extra isolerende laag om je lichaam warm te houden is geen overbodige luxe.


Naast softshell en hardshell jassen zijn er nog andere typen kleding die ieder hun eigen functie hebben. Denk maar eens aan een fleecevest of thermokleding. Dit kan ook allemaal gecombineerd worden met je jas. In ons blog over het 3-lagensysteem lees je hier meer over.