Onweer op de camping

Onweer is een spectaculair weersverschijnsel dat we meestal veilig achter een raam kunnen bewonderen. Wie echter met een tent, caravan of vouwwagen kampeert, heeft geen glas om achter te schuilen en kan dus niet veel anders doen dan afwachten tot het noodweer weer is overgetrokken. Voor veel kampeerders is onweer dan ook een nachtmerrie of in ieder geval genoeg reden om een nacht niet meer te slapen.
Maar is dat wel terecht? Is onweer op de camping gevaarlijker dan thuis en moet u maatregelen nemen als een onweer uw kampeerplek nadert? En welke maatregelen dan en wat moet u vooral niet doen? Om met dat laatste te beginnen. U moet vooral niet in paniek raken en als een kip zonder kop over de camping gaan rennen. De kans dat u dodelijk wordt getroffen door de bliksem is zeer klein (wereldwijd gaat het jaarlijks om 1000 mensen. Ter vergelijking: in het verkeer komen 1,2 miljoen mensen per jaar om!). Twee op de drie mensen die jaarlijks door de bliksem worden getroffen, kunnen het naderhand nog navertellen. Een blikseminslag hoeft dus zeker niet altijd fataal af te lopen.

Aardingspakket

Eén basisregel moet u in ieder geval ter harte nemen: een tent biedt geen enkele bescherming tegen een eventuele blikseminslag. Sterker nog, bliksem kan zich bij een inslag op de tent verspreiden via het metalen buizenframe en dus ook uw slaapplek bereiken. Maar ook in een caravan of camper is het tijdens een onweersbui niet altijd veilig. Metaal (veelal aluminium) is wel een veilige geleider, maar kunststof weer niet.

Antennes en schotels inklappen

Wacht het onweer op de camping in ieder geval nooit af. Wanneer er een onweersbui nadert of er onweer wordt voorspeld, kunt u beter op tijd passende maatregelen nemen. De ramen en deuren van uw camper of caravan sluiten is essentieel, hoewel u dat vanwege de regen waarschijnlijk toch wel had gedaan. Verder wordt aangeraden een aansluiting op een elektriciteitspaal af te koppelen en de snoeren veilig binnen op te bergen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor antenneaansluitingen. Doe dit op tijd en zeker nooit tijdens het onweer zelf. Ook antennes en schotels kunt u beter inklappen of weghalen omdat het perfect bliksemafleiders zijn.

Kooi van Faraday

Tijdens het onweer kunt u het beste een veilige schuilplek zoeken. Niet in de tent of de caravan dus, maar bij voorkeur in een stenen gebouw (kantine, waslokalen, receptie) of in de auto. In een auto zit u als het ware in een kooiconstructie die de stroom veilig om u heen leidt, de zogenaamde kooi van Faraday. Bij een eventuele inslag in de auto wordt de bliksem via de carrosserie naar de grond en de omgeving geleid. Het verhaal dat u eerst met de auto tegen een paaltje o.i.d. moet rijden is een fabeltje; de restlading die na een inslag  in de auto achterblijft is zo gering dat u het niet eens zou merken. Mocht u het desondanks toch niet vertrouwen, dan kunt u een kwartiertje in de auto blijven zitten voordat u uitstapt. Blijf tijdens het onweer in de auto wel van de metalen delen af. Het beste is om op stoel te blijven zitten en nergens aan te komen.

Basisprincipes

Wanneer u de tent op de camping opzet, kunt u alvast rekening houden met een aantal basisprincipes. Zoek bijvoorbeeld niet het hoogste punt van de camping op. Ook niet op het laagste punt overigens, anders krijgt u te maken met wateroverlast bij heftige regen en dat wilt u ook niet. Verder: niet te dicht in de buurt van metalen hekken of palen gaan staan en ook niet onder een boom. Dat laatste punt is best lastig te realiseren, omdat een boom ook veel schaduw geeft en die kunt u weer hard nodig hebben op warme dagen. En wat te denken van twee bomen om een hangmat aan vast te knopen? Het probleem is echter dat de bliksem vaak inslaat op een hoog punt en bomen steken nu eenmaal vaak ver boven hun omgeving uit. Dat is ook meteen de reden dat het regelmatig gebeurt dat een groepje koeien na een onweersbui collectief het loodje legt. Koeien schuilen tijdens een onweer namelijk bij voorkeur onder een hoge boom. Als de bliksem inslaat op die boom en zich verder over de grond verspreidt, wordt de hele groep koeien (meestal) dodelijk getroffen. Koeien hebben namelijk het nadeel dat ze vier poten hebben die ook nog eens ver uit elkaar afstaan. Daardoor duurt het langer voordat bliksem het lichaam verlaat en is de kans dat vitale organen worden geraakt dus groter. Aan mensen die zich in open terrein bevinden wordt daarom ook altijd aangeraden: schuil zeker niet onder een boom, maak u zelf zo klein mogelijk en zet de voeten zo dicht mogelijk bij elkaar.
De moraal van dit verhaal tot slot: gebruik uw gezonde verstand, raak niet in paniek tijdens een onweersbui en neem op tijd uw voorzorgsmaatregelen. Dan komt er wellicht nog een moment dat u zelfs écht van een onweer kunt genieten.