Butaan- propaangas of LPG?

Van de drie soorten gas: butaangas, propaangas en LPG, worden butaan- en propaangas vooral gebruikt voor recreatieve doeleinden, zoals koelboxen, kachels, kooktoestellen, barbecues, etc. Het verschil tussen butaan- en propaangas is het kookpunt (temperatuur waarbij het gas van vloeistof in gas overgaat en andersom). Bij butaan is dat 0 °C en bij propaan -44 °C. Dit betekent dat butaangas vloeibaar en dus onbruikbaar wordt om te koken of verwarmen bij een temperatuur lager dan 0 °C. Butaangas is daarom niet geschikt voor de wintermaanden (of in koude omstandigheden in de zomer; bijvoorbeeld in het hooggebergte). Propaangas wordt pas bij -44 °C vloeibaar en is daardoor verreweg het meest gebruikte gas. Het voordeel van butaangas is echter weer dat het een hogere verbrandingswaarde heeft dan propaan!

LPG

LPG is een mengsel van butaan- en propaangas, aangevuld met enige toevoegingen. Omdat LPG bestemd is voor tractiedoeleinden (aandrijving van verbrandingsmotoren) zijn deze toevoegingen bedoeld om een betere smering te behalen. Hierdoor is LPG niet zomaar ongestraft voor recreatieve doeleinden te gebruiken! Hoewel LPG ook butaangas bevat, blijft LPG bij vrieskou wel vloeibaar omdat dan alleen het propaandeel verdampt. Dat het butaangas door de lage temperatuur niet verdampt, is geen probleem als de tank binnen in het verwarmde deel van de camper staat. Wanneer de tank namelijk eenmaal op temperatuur komt, mengt het butaangas zich vanzelf alsnog bij het propaangas. Problematisch wordt het pas als de LPG-tank niet in een warme ruimte hangt. Het butaangas wordt door de te lage temperatuur niet vloeibaar, terwijl de meter toch echt aangeeft dat de tank nog halfvol is.

LPG-gas voor koken en verwarmen moet in ieder geval in Nederland komen uit een eigen tank en mag dus niet (!) uit dezelfde komen tank voor het rijden. Dit heeft een belangrijke reden; er zit grote verschillen in de LPG tank zelf. Uit de tank om te rijden komt vloeibare LPG die door een verdamper gasvormig wordt gemaakt, uit de tank om te koken komt dampvormige LPG. Vroeger was er nog een tweede reden. Er zat ook een verschil in de hoogte van de heffing van accijns op LPG voor tractie of LPG voor koken. Dat verschil is sinds 1 januari 2010 opgeheven omdat er misbruik werd gemaakt van de regeling. 

LPG in je camper

Buiten het gebruik van butaan- en propaangasflessen is het ook mogelijk over te stappen naar LPG. Hiervoor dient u een speciale voor LPG bestemde damptank aan te schaffen. Er is keuze uit staande flessen, maar ook een vaste onderbouwtank behoort tot de mogelijkheden. Deze aangepaste flessen of tanks worden speciaal voor recreatiedoeleinden aangepast. De flessen hebben een beveiligde vulopening, waardoor je nooit meer dan 80% van de inhoud van de tank kunt vullen. Ook zijn deze flessen beveiligd met een extra overdrukbeveiliging. Afhankelijk van de inbouwsituatie kan het mogelijk zijn dat ook je gasinstallatie aangepast moet worden. Hier adviseren onze medewerkers je graag in.

Aangezien LPG, buiten zuiver gas, voorzien is van toevoegingen, adviseren wij je met klem altijd een gasfilter te monteren. Dit voorkomt vervuiling en onregelmatig branden van je verbruikers.

Zoals eerder vermeld bestaat LPG uit zowel butaan- als propaangas. De verhouding butaan-/ propaangas is afhankelijk van het jaargetijde. In de zomer is het gehalte butaan ca. 40% en het gehalte propaan ca. 60%. De temperaturen zijn immers ver boven nul graden Celsius. In de winter kan men echter bijna spreken van zuiver propaangas. Hierdoor is het bij winterse omstandigheden belangrijk om je ervan te verzekeren dat er geen in de zomer getankt gas meer in de tank aanwezig is!

Wij adviseren altijd de gaskraan te sluiten tijdens het vullen van een LPG damptank.

Campingaz gasflessen

De meest bekende gasfles is de blauwe fles van Campingaz. Deze gasflessen zijn gevuld met butaangas. Campingaz heeft een uniek ruilsysteem door heel Europa. Op campings, bij supermarkten en bij tankstations kunt u lege flessen inruilen voor volle. Hierdoor zijn de gasfessen vooral in het buitenland altijd gemakkelijk te verkrijgen; een uitzondering daarop vormt Noord-Europa. Daar is Campingaz niet of nauwelijks verkrijgbaar. Wel zijn de Campingaz flessen in verhouding duurder dan andere gasflessen.

De Campingaz flessen zijn klein van formaat en licht in gewicht. Hierdoor zijn ze eenvoudig mee te nemen tijdens het kamperen. Omdat Campingaz gasflessen duurder zijn, kan je bij het barbecueën beter kiezen voor de goedkopere groene propaan gasfles.

Gasflessen bij De Wit Schijndel

Je kan bij De Wit terecht voor de aanschaf of het ruilen van de onderstaande gasflessen:

  • Campingaz R907, R904 en R901 gascilinders
  • Campingaz C…, CG…, CP… en CV…. gascartouches
  • Groene stalen gasfles 5 kg vulling, beter bekend als DIN-fles
  • Grijze stalen gasfles 11 kg vulling
  • BP Gas Light kunststof gasflessen 5 en 10 kg vulling
  • Antargaz kunststof 8 kg (Calypso)
  • Primagaz Easyblue stalen gasfles 5 kg vulling
  • Diverse staande en onderbouw LPG tanks. Het vullen van deze tanks bij De Wit is niet mogelijk.