Houtskool bbq kopen


Een rokende barbecue, de geur van houtskool, vlammetjes die plotseling opwakkeren door de wind en luid sissend vlees en vis. Voor veel barbecueliefhebbers is de houtskoolbarbecue de enige echte manier van barbecueën. Veel meer dan bij een gas bbq of elektrische bbq spelen de weersomstandigheden een belangrijke rol, naast een portie geduld en een goede voorbereiding. Wie de charme van de houtskool bbq niet wil en kan missen, vindt bij De Wit Schijndel een breed assortiment. Lees meer

Sorteer op:
Boretti Barilo 2.0 houtskoolbarbecue
419,00 499,00
Op voorraad
Weber Master-Touch GBS C-5750 57 houtskoolbarbecue slate blue
299,99 349,00
Op voorraad
Ferraboli Pic Nic houtskoolbarbecue
54,95
Op voorraad
Weber Master-Touch GBS C-5750 57 houtskoolbarbecue smoke grey
299,99 349,00
Op voorraad
Weber Master-Touch GBS E-5750 57 houtskoolbarbecue black
269,00 309,00
Op voorraad
Boretti Terzo houtskoolbarbecue
199,00 229,00
Op voorraad
Boretti Tonello houtskoolbarbecue
189,00 249,00
Op voorraad
Weber Go Anywhere houtskoolbarbecue
119,99
Op voorraad
BBQ Collection Wegwerp barbecue
4,49
Op voorraad
Cobb Premier Air barbecue
229,00
Op voorraad
Cobb Pro houtskoolbarbecue zwart
189,00
Op voorraad
Weber Master-Touch GBS Premium E-5775 houtskoolbarbecue  black inclusief GBS grillrooster
399,99 419,00
Op voorraad
Weber Bar - B - Kettle houtskoolbarbecue black
129,99
Op voorraad
Bo-Camp Halfhoge notebook vuurkorf houtskoolbarbecue
54,95
Op voorraad
Weber Smokey Joe Premium houtskoolbarbecue slate blue
99,99
Op voorraad
Cadac Charcoal Mate houtskoolbarbecue -42%
69,00 119,00
Op voorraad
Napoleon Pro-Leg Limited Edition houtskoolbarbecue 57 cm black metallic
419,00
Op voorraad
Weber Performer Deluxe GBS houtskoolbarbecue
649,00 699,00
Niet op voorraad
Napoleon houtskoolbarbecue 47 cm black
129,99
Op voorraad
Patton Kettle Chef houtskoolbarbecue 57 cm premium black
149,00
Op voorraad
Napoleon Travelq 240 gasbarbecue zwart
209,00
Op voorraad
Weber Ranch Kettle houtskoolbarbecue
1.499,00 1.899,00
Op voorraad
Weber Kettle E-5710 houtskoolbarbecue black
249,00
Op voorraad
Napoleon Pro houtskoolbarbecue 57cm mat zwart
419,00
Op voorraad
Weber Smokey Joe Premium houtskoolbarbecue smoke grey
99,99
Op voorraad
Weber Original Kettle E-4710 houtskoolbarbecue black
189,00 199,99
Op voorraad
Cobb Pro houtskoolbarbecue aluminiumgrijs
199,00
Op voorraad
WE fire Open Fire Grill barbecue normal
749,00
Op voorraad
Cobb Premier houtskoolbarbecue
199,00
Op voorraad
Patton Kettle Chef houtskoolbarbecue 47 cm premium black
119,00
Op voorraad
Weber Smokey Joe Premium houtskoolbarbecue black
99,99
Op voorraad
Cobb Pro houtskoolbarbecue azuurblauw
209,00
Op voorraad
Napoleon Pro houtskoolbarbecue 57 cm black
369,00
Op voorraad
Sorteer op:

Authentiek barbecueën

Barbecueën boven houtskool is de meest authentieke manier van barbecueën. Voor veel liefhebbers is een houtskool barbecue nog steeds de enige echte barbecue. Daarnaast vergt barbecueën op houtskool of briketten aandacht en geduld. Voor veel mensen is dit de charme van het barbecueën. Maar het idee dat houtskool smaak geeft aan vlees of vis is onjuist. Blinde tests hebben uitgewezen dat de proevers het verschil niet konden aangeven of vlees van een houtskool-, elektrische- of gas bbq kwam.

Rond deksel: meer smaak!

Het beeld van de traditionele barbecue van een langwerpige gietijzeren bak op poten kunt u overboord zetten. Veel barbecues zijn tegenwoordig rond en hebben een hoog deksel dat over de barbecue heen past. Dit deksel heeft wel degelijk een functie, want warmte en lucht kunnen zo circuleren tijdens het grillproces wat de smaak en de sappigheid van het vlees ten goede komt. Bovendien voorkomt een gesloten deksel dat vlammen uw vlees verbranden.

Tips voor barbecueën op houtskool

  • Gebruik altijd een brikettenstarter voor het sneller en gelijkmatiger aansteken van de houtskool of briketten. Gebruik NOOIT brandspiritus, benzine of petroleum!
  • De barbecue heeft de juiste temperatuur bereikt om het vlees mooi te grillen als de vlammen gedoofd zijn en de houtskool of briketten bijna grijs kleuren.
  • Gebruik een barbecuetang (geen vork) om vlees op de barbecue te leggen en te keren.
  • Maak de barbecue schoon met een goede kwaliteit borstel.


Verschil tussen houtskool en briketten

Houtskool ontstaat uit een bewerking van hout waarbij verkoold hout overblijft. Een briket is een afvalproduct van houtskool dat bestaat uit samengeperst houtskool, gebonden met maïszetmeel. Het is duurder dan houtskool, maar brandt langer en gelijkmatiger. Houtskool bereikt wel een hogere temperatuur.
Houtskool wordt in het algemeen gebruikt voor ‘open barbecues’, briketten voor barbecues met een deksel. Een combinatie van beide is overigens goed mogelijk.

Direct en indirect barbecueën

Bij direct barbecueën verdeelt u kolen over de hele barbecue, legt u er aanmaakblokjes tussen en steekt hem aan. Binnen dertig minuten gloeit de bbq en kunt u beginnen met het grillen van vlees, vis of groenten. Het nadeel van deze methode is dat er op de meest onverwachte momenten vlammen opflakkeren door druipend vet dat op de houtskool valt. Het gevolg: verbrand vlees. De directe methode wordt veelal gebruikt voor worstjes, koteletjes, spiesjes en ander eten dat een korte bereidingstijd nodig heeft om gaar te worden.

Indirect barbecueën
kent een andere werkwijze. In het midden van uw barbecue plaatst u een aluminium schaaltje gevuld met bier, wijn of gewoon water. Daaromheen legt u de warme kolen. Op deze manier creëert u een warme en een ‘koude’ zone. Op de koude zone kunt u heel langzaam bijvoorbeeld een mooie beenham of een hele kip laten garen. U heeft geen last van steekvlammen en verbrand vlees want het vet druipt in het aluminium bakje. In de warme zone grilt u kleinere stukken vlees gaar en als deze gaar zijn, verplaatst u ze naar de koude zone om na te garen.

Zowel bij direct als indirect grillen, moet het deksel van de barbecue gesloten zijn; op deze manier werkt de barbecue als een heteluchtoven. Bovendien heeft u geen last van vlammen en verbrande stukken vlees. De vloeistof in de bbq zorgt ook voor een hogere luchtvochtigheid en daardoor voor malser vlees.
De bereidingstijd van vlees is wel een stuk langer bij de indirecte methode, maar dat geeft u wel de tijd ondertussen andere zaken voor te bereiden. Sommige barbecues hebben al standaard een ‘koude zone’ in het midden waar vet wordt opgevangen in een reservoir dat u makkelijk kunt legen.

Voordelen van een houtskool bbq

+ Het échte barbecuegevoel

+ Niet afhankelijk van gas of elektriciteit

+ Low & Slow-cooking mogelijk (garen op lage temperatuur)


Nadelen van een houtskool bbq

- Duurt langer voordat hij gebruiksklaar is

- Lastiger om schoon te maken

- Temperatuur minder snel en makkelijk regelbaar

- Vonken (dus gevaar voor brand)


Een brikettenstarter

- Een brikettenstarter lijkt nog het meest op een enorme roestvrijstalen mok. Het is een geweldige manier om uw barbecue op een gecontroleerde manier aan te krijgen. Hoe werkt een brikettenstarter?

- De brikettenstarter wordt tot de rand gevuld met briketten.

- Op het onderste rooster van uw barbecue steekt u twee of drie aanmaakblokjes aan.

- U plaatst de brikettenstarter over de brandende blokjes heen.

- Als de briketten in de houder volledig gloeien (ongeveer na twintig tot dertig minuten), schudt u de gloeiende briketten uit over het onderste rooster. Zorg dat ze goed verspreid worden. U plaatst nu het bovenste rooster en u kunt barbecueën.


Schoonmaken van uw barbecuerooster

Er zijn diverse middeltjes in de handel om uw barbecuerooster weer schoon te krijgen. Daarnaast bestaan er vele huis-tuin-en- keukentips die al dan niet werken, variërend van het gebruik van aluminiumfolie en natte kranten tot het rooster een nacht in een vuilniszak laten weken met warm water en wat afwasmiddel. Een andere beproefde methode: de bbq na gebruik heet opstoken (ventilatieschuiven geheel openzetten waardoor de briketten goed aanwakkeren) en het rooster met een messing borstel stevig schoon borstelen.

De Cobb, veelzijdige mini barbecue

De Cobb is een veelzijdige minibarbecue waarmee u kunt grillen, bakken, braden en roken. Met de Cobble Stone, een speciaal ontworpen briket, is de mini BBQ in 3 minuten klaar voor gebruik. Gebruikt u liever losse briketten? Met enkele aanmaakblokjes is de Cobb na ongeveer 20 minuten klaar voor gebruik. De mantel blijft koel en kunt u zonder problemen aanraken; de deksel wordt overigens wel heet. De Cobb is compact en licht in gewicht en wordt geleverd met een draagtas. Hij is daardoor ook heel geschikt voor op reis bij de tent, caravan, camper en zelfs op de boot.

Perfecte bereiding

De nieuwe generatie barbecues op houtskool hebben een rond en hoog deksel wat een perfecte bereiding van vlees, vis en groenten mogelijk maakt. Wie een echte authentieke Zuid-Afrikaanse barbecue (een braai) zoekt, wordt waarschijnlijk zeer enthousiast van de braai barbecue van Braaifire. In onze winkel in Schijndel vindt u verder houtskool barbecues van o.a. Outdoorchef, Cobb en Weber.

Houtskoolbarbecues bij De Wit Schijndel

In onze showroom in Schijndel kunt u het volledige assortiment houtskoolbarbecues uitgebreid bekijken. Onze ervaren adviseurs helpen u graag bij het maken van de juiste keuze. Koopt u liever online? Hierboven vindt u een groot deel van ons aanbod op internet.