Waterkolom van je tentdoek

Bij vrijwel iedere nieuwe tent wordt in de productinformatie aangegeven wat de waterkolom is van het grondzeil en tentdoek. Maar wat houdt het nu precies in, een waterkolom van 3000, 5000 of zelfs 10.000 mm? Een waterkolom zegt iets over de hoeveelheid water die een tentdoek of grondzeil kan ‘verdragen’ alvorens er water doorheen dringt. De waarde wordt uitgedrukt in mmWS (Millimeter Wassersaüle). Een waterkolom van 3000 mm wil eigenlijk zeggen dat een doek pas water doorlaat wanneer er een druk opkomt die vergelijkbaar is met het gewicht van een kolom water van drie meter hoogte.

Hoe werkt het?

De waterkolom geeft aan hoeveel mm water er per cm2 op het doek kan staan voordat het materiaal doorlekt. Concreet: op een tentdoek, een grondzeil of waterdichte kleding wordt een (doorzichtige) kolom gezet die langzaam wordt gevuld met water. Naarmate er meer water in de kolom komt, wordt de druk op de onderlaag groter. Uiteindelijk zal door de druk het materiaal gaan doorlekken. Hoe hoger de waterkolom, hoe langer het duurt voordat het materiaal doorlekt.

Wanneer waterdicht?

Materiaal wordt waterdicht genoemd bij een waterkolom van 800 mm. In het algemeen kan gesteld worden dat een tentdoek met een waterkolom van 2000 mm ook bij een langdurige regenbui waterdicht blijft. Omdat tentdoek slijt, is het veiliger zelfs te kiezen voor een waterkolom vanaf minimaal 3000 mm.

Bij een grondzeil geldt een hogere waarde. Een grondzeil wordt pas betrouwbaar waterdicht geacht met een waterkolom vanaf 5000 mm. Er zijn echter ook grondzeilen met een waterkolom van 10.000 mm of hoger. Deze hogere waarde is eenvoudig te verklaren. Op een grondzeil wordt ook gezeten of geslapen. Er staat dus regelmatig een grote druk op. Een tentdoek krijgt minder directe krachten te verduren. Daarnaast is het verstandig als extra bescherming van je grondzeil een los grondzeil of ‘tentluier’ te gebruiken.

Soort tentdoek

Het begrip waterkolom is alleen van toepassing bij tentdoeken die zijn gemaakt van nylon of polyester en een waterwerende coating hebben, meestal een pu-coating. Het geldt niet voor katoenen tenten of tenten met een combinatie van katoen/ polyester (Technisch Katoen/ TC). Katoenen draden worden namelijk geïmpregneerd en zwellen op als het regent. Daardoor is katoenen doek waterdicht, maar óók ademend. Een tentdoek van nylon of polyester is weliswaar waterdicht, maar heeft geen enkel ademend vermogen omdat de coating het doek volledig afsluit.

Uiteraard valt er bij katoenen tenten wél iets te zeggen over de waterkolom van het grondzeil omdat er net als polyester of nylon tenten gebruik wordt gemaakt van kunststof grondzeilen (meestal polyester of polyetheen). Een katoenen grondzeil is in theorie mogelijk, maar zou nooit stevig genoeg zijn om te dienen als betrouwbare ondergrond voor kampeerders.