Verbouwing De Wit Schijndel

 

vrijdag 30 januari 2015

Nieuwe ingang

Einde verbouwing De Wit komt in zicht!

Wie voor het eerst in lange tijd het parkeerterrein bij De Wit Schijndel opdraait, wrijft zich wellicht even in de ogen: zit ik wel goed? De karakteristieke laagbouw is volledig verdwenen achter een imposante gevel met veel glas, hout en aluminium. Daarachter is zo’n 2600 m2 aan nieuwe winkelruimte ontstaan die de komende weken ingericht moet worden. Eind maart wordt het pand feestelijk geopend.

De ingrijpende verbouwing van De Wit Schijndel is in een beslissende fase terecht gekomen. De nieuwbouw werd 31 januari opgeleverd, wat betekent dat hoofdaannemer Bouwbedrijf van Stiphout alle gemaakte bouwafspraken heeft uitgevoerd en De Wit het stokje kan overnemen. Daarmee is het pand aan de buiten- en binnenkant in grote lijnen klaar en gereed voor verdere inrichting. Voordat daar écht aan begonnen kan worden,  moeten er nog bergen verzet worden. De komende weken zijn schilders, stukadoors en elektriciens hard bezig om overal de laatste puntjes op de i te zetten.
‘Afronding en afwerking’. Zo omschrijft Kees van Oorschot (lid van het managementteam) de fase waarin de verbouwing momenteel zit. ‘We liggen goed op schema. Eind februari hoop ik dat er begonnen kan worden met de herinrichting. Maar eerst moet half februari de nieuwe vloer op de eerste etage zijn gestort en uitgehard. De droogtijd vergt ongeveer twee weken, daarna mag de vloer niet zwaar belast meer worden.

Stukadoors

Voor die tijd moeten dus alle grote werkzaamheden die de vloer kunnen beschadigen, zijn uitgevoerd’. Van Oorschot denkt daarbij aan het leggen van kabelgoten, de verlichting, schilderwerk aan de plafonds, stucwerk en installatie van buizen en de sprinklerinstallatie. Allemaal werkzaamheden waar zware rolsteigers voor nodig zijn die de vloer kunnen beschadigen.
Als de vloer eenmaal is uitgehard, kan definitief begonnen worden met het inrichten van de afdeling barbecues en tuin. ‘Er komt een compleet nieuwe afdeling’, zegt Van Oorschot. ‘De huidige afdeling met tuinmeubelen en barbecues verhuist van de begane grond naar boven, wat tegelijkertijd betekent dat andere afdelingen die plek weer moeten opvullen. Alles schuift dus door. Er wacht ons nog een enorme logistieke puzzel’.

Ruimer, lichter en completer

Dat de nieuwe afdeling nog niet ingericht kan worden, betekent overigens niet dat herinrichting van de winkel stil ligt. Integendeel. De afgelopen weken vonden er al flinke veranderingen plaats en die zullen ook de komende tijd gewoon doorgaan. De voetbalafdeling verhuisde begin januari naar een nieuwe, ruimere stek en ook de kledingafdeling is fors uitgebreid.

Sportafdeling

Binnenkort strijkt de afdeling running neer op een nieuwe plek waardoor tennis kan doorschuiven naar waar vroeger de voetbalafdeling zat. Outdoor en kamperen is ook begonnen om een deel van de afdeling opnieuw in te richten. ‘In de nieuwe situatie hebben we outdoor losgetrokken van reizen en kamperen. Die afdelingen lopen in de nieuwe situatie wel in elkaar over, maar we vonden het toch belangrijk ze als verschillende groepen te presenteren. Met het verhuizen van een afdeling leggen we ook meteen nieuw tapijt en worden er winkelschappen bijgeplaatst. Op die manier zie je langzaam maar zeker de winkel veranderen en krijg je een beeld van de nieuwe uitstraling die we voor ogen hebben: een ruimere uitstalling van ons winkelaanbod, meer licht en een ruimer aanbod in meerdere segmenten.’

“Spannend, maar met vertrouwen!”

Wat ook gewoon doorgaat, is de inrichting van de parkeerplaats. De oude klinkers zijn inmiddels grotendeels weggehaald, de grond is opnieuw geëgaliseerd en momenteel wordt met de parkeerplaats met nieuwe klinkers heringericht.

uitzicht

Aansluitend worden planten en bomen geplant. De snackcorner verhuist tijdelijk naar een andere plek zodat ook die plek opnieuw bestraat kan worden. Zo lang er nog geen besluit is genomen over een nieuwe horecavergunning, komt de snackcorner ook weer terug op de oude plek. Van Oorschot verwacht dat de herinrichting van de parkeerplaats ook eind maart helemaal is afgerond.

Van Oorschot ziet de komende weken met veel vertrouwen tegemoet. ‘Of alles helemaal op tijd klaar is, weet ik niet. Er zullen altijd wel wat kleine klussen blijven liggen. Maar de klant zal daar weinig of niets van merken.’

Spannend vindt hij nog wel het moment dat de tijdelijke bouwtafel van de kassa’s wordt gehaald. Deze zijn in september vorig jaar zorgvuldig ingepakt in blauw plastic en vervolgens overdekt met een houten bekisting. Maar het is de vraag of ze de vele regenbuien en vorst goed hebben doorstaan. ‘Een eerste inspectie bracht gelukkig weinig schade aan het licht, maar we zullen het pas zeker weten als ze eind maart weer operationeel zijn.’

Kassa's

Op 27, 28 en 29 maart 2015 wordt de De Wit Schijndel feestelijk geopend met allerlei acties, muziek en activiteiten. Op onze website kunt u binnenkort meer over het programma lezen.

 

maandag 10 november 2014

De Wit verbouwt (nog steeds) de tent!

Ze zullen er nog even hangen, de borden ‘Sorry voor het ongemak’ en ‘Wij verbouwen de tent’. Maar uw geduld wordt ruimschoots beloond. Vanaf februari 2015 beschikt de Wit Schijndel over een modern en eigentijds pand met 2600m2 méér winkelruimte*. We maakten een rondje over de bouw voor een tussentijdse balans.

2 de fase nieuwbouw

‘Doe maar even een helm op’, zegt Kees van Oorschot. ‘Voor je eigen veiligheid’. Als lid van het managementteam volgt hij de verbouwing bij De Wit Schijndel op de voet. Vijf dagen in de week, van ’s ochtends vroeg tot laat in de middag is het een drukte van belang. Werklui lopen af en aan, kranen zwaaien voortdurend heen en weer, af en toe laat een zware drilboor het gebouw op zijn grondvesten trillen. Begin september startte het tweede deel van een grootscheepse verbouwing. De werkzaamheden begonnen in januari 2014, maar lagen in de zomermaanden stil om het winkelende publiek niet te veel overlast te bezorgen.
Tijdens het eerste deel van de verbouwing onderging het linkerdeel van het pand al een ingrijpende metamorfose. Er werd o.a. nieuwe kantoorruimte en meer winkelruimte gerealiseerd. De tweede fase van de verbouwing concentreert zich op de entree en de aansluiting van de gevel op de tenten- en vouwwagenhal (Hal 2) zodat er één geheel ontstaat.

Vangnet en veiligheidskoorden

Maar tot het zover is, is het nog even behelpen met noodkassa’s en een tijdelijke routing in de winkel, geeft ook Van Oorschot toe. Regelmatig wandelt hij even de bouwplaats op om de vorderingen te bekijken of lopende zaken te bespreken met vaste uitvoerder Jan van Kemenade van Bouwbedrijf Van Stiphout. ‘Je moet voortdurend beslissingen nemen over belangrijke zaken, zegt hij. ‘Alles heeft met alles te maken. Als de plafonds omhoog gaan, moeten de huidige sprinklerinstallaties ook omhoog. Daar zijn strikte richtlijnen voor. Dit is maar een voorbeeld, maar zo moet je met enorm veel zaken rekening houden. En tegelijkertijd moet de verbouwing ook doorgaan, want vertraging kunnen we niet gebruiken. Dat is iedere dag weer spannend.’

verbouwing fase 2 luchtfoto

Waar ooit de in- en uitgang en de kampeer- en outdoorafdeling waren gevestigd, gaapt nu nog een groot gat. Ook de voormalige magazijnruimte erboven ligt helemaal open. Regenwater valt ongestoord op de enorme betonnen platen. Overal zijn bouwvakkers bezig met werkzaamheden, vaak op meters hoogte en alleen beschermd door een groen vangnet en een veiligheidskoord. De opslagruimtes erachter worden tijdelijk beschut met houten wanden en een blauwe waterwerende coating. Grote stalen balken verraden de plek waar binnenkort de nieuwe buitengevel komt en het dak wordt geplaatst. ‘Half november al is het de bedoeling dat het nieuwe dak er helemaal op ligt. Twee weken later kunnen dan de nieuwe buitenwanden en ramen worden geplaatst. Begin december moet de nieuwe ruimte dan vorstvrij zijn’, zegt Van Oorschot, ‘dan kunnen we al snel beginnen met het storten van nieuwe vloeren. Daarna volgt de inrichting.’

BBQ-demonstraties

De nieuwe buitengevel van het pand komt in lijn te liggen met het gedeelte dat al voor de zomer gereed kwam. Grote glazen ramen en aluminium wanden geven het gebouw straks een strakke en moderne uitstraling en weerspiegelen perfect de ambities van De Wit Schijndel. Boven de ingang komt, achter een brede glazen wand, deels een vide die in een L-vorm boven de kassa’s doorloopt. In die open ruimte is ook ook gedacht aan een afzuiginstallatie zodat er straks bijvoorbeeld op de afdeling zelf bbq-demonstraties kunnen worden gegeven. De kassa’s liggen nu nog onherkenbaar verstopt onder een dik blauw afdekzeil, maar als de verbouwing achter de rug is kunnen ze weer gewoon dienst doen. De entree gaat wél ingrijpend veranderen. Een aparte retourbalie moet in de toekomst wachtrijen bij de servicebalie voorkomen en vlak na de ingang komt een lift naar de eerste verdieping. Het enorme gat waar de lift straks komt is al klaar. ‘Ongelofelijk hoeveel zand daar uit is gekomen,’ zegt Van Oorschot. ‘De schacht waar de lift inzakt, is wel twee meter diep. Dat realiseer je je van tevoren ook niet.’

Nieuwe ingang

In het middendeel van de entree wordt een opvallende uitbouw gerealiseerd die twee meter verder naar voren komt dan in de oude situatie. Na de kassa’s ontstaat daardoor veel meer ‘uitloopruimte’ voor klanten. Een overhang boven de entree zorgt niet alleen voor een mooi detail in het ontwerp, maar heeft ook als voordeel dat klanten droog kunnen staan tijdens een regenbui. Markant voor het hele gebouw wordt de ruim dertig meter glazen wand die rechts naast de ingang komt te liggen. ‘Dat wordt echt een eyecatcher. De ruimte direct achter het glas zijn we natuurlijk wel kwijt, maar kunnen we weer prachtig inzetten als etalage.’

Nieuwe parkeerplaats en horeca

Als begin 2015 de werkzaamheden zijn afgerond en de laatste zware vrachtauto het terrein heeft verlaten, gaat ook de parkeerplaats op de schop. Alle stenen worden eruit gehaald en de parkeerplaats wordt geëgaliseerd en opnieuw bestraat en belijnd. Ook wordt er gedacht aan het planten van bomen en struiken.
Voor wie het nog niet was opgevallen; de oude bedrijfswoning is inmiddels afgebroken. Het braak liggende stuk grond wordt bestraat. Ook de oude snackcorner verdwijnt op termijn. Dat er buiten weer horeca terug komt, is zeker. Alleen is het nog niet geheel duidelijk in welke vorm. ‘Een vergunningsaanvraag ligt inmiddels bij de gemeente Schijndel, het is even afwachten wat daar uit komt. Tot die tijd blijft de snackcorner staan.’

* Voor de duidelijkheid: De Wit Schijndel is tijdens de verbouwing gewoon geopend; zes dagen in de week. Zie onze openingstijden.

 

Zes maanden verbouwen bij De Wit Schijndel in 10 minuten

 

 

Verbouwing De Wit bij Van Stiphout in goede handen

Verbouwing De Wit bij Van Stiphout in goede handen

Berry Bruurmijn en Jan van Kemenade.

Maandag 24 maart 2014

In januari 2014 begon Bouwbedrijf Van Stiphout uit Sint-Oedenrode aan een ingrijpende verbouwing van De Wit Schijndel. Een nieuwe gevel, nieuwe kantoorruimtes en meer winkeloppervlak zijn enkele van de werkzaamheden die op het to do lijstje staan. Voor Van Stiphout is de verbouwing geen doorsnee klus. ‘Winkelende klanten mogen zo min mogelijk overlast hebben van het breken, boren en timmeren.’

Het is niet de grootste bouwopdracht voor Van Stiphout op dit moment, maar misschien wel de meest uitdagende. ‘Een ingrijpende verbouwing van een winkel die zes dagen in de week open is, is qua logistiek een buitengewoon interessante puzzel’, zegt Berry Bruurmijn, projectleider van Bouwbedrijf Van Stiphout. Bruurmijn is er verantwoordelijk voor dat tijdens de verbouwing van De Wit Schijndel het goede materiaal op het juiste moment aanwezig is. Dat er, simpel gezegd, geen zand in de motor komt en iedereen verder kan. ‘Vertraging moeten we zoveel mogelijk zien te voorkomen. Wat dat betreft was het voor de bouw een perfecte winter. Tijdens de vorige winter hadden we tot in maart sneeuw in Limburg. Dan ligt alles stil.’

Vijf scenario’s

Om de overlast bij het winkelend publiek tot een minimum te beperken, was het noodzakelijk de verbouwing in twee fases op te delen. ‘Ideaal is natuurlijk een leeg weiland waar je een compleet nieuw gebouw neerzet. Dan hoef je bijna nergens rekening mee te houden. Maar deze situatie is totaal anders. Vooraf hebben we eindeloos met Kees van Oorschot en Marco van Bakel (leden van het managementteam van De Wit Schijndel) om de tafel gezeten. Belangrijkste eis die we meekregen: het winkelend publiek mag er zo min mogelijk van merken. Maar overlast tijdens een verbouwing is onvermijdelijk. Een andere eis was dat er tussen Pasen en de bouwvak niet gebouwd mocht worden. Dat is voor De Wit de belangrijkste periode in het seizoen. We hebben zo’n vijf verschillende scenario’s uitgewerkt en er uiteindelijk voor gekozen om de bouw in twee fases te doen.’
De eerste fase die tot Pasen duurt, loopt tot de aan de kassa’s. Na de bouwvakvakantie gaan de kassa’s dicht en begint Van Stiphout aan het tweede deel dat loopt tot Hal 2. Voordeel van die fasering, zegt Bruurmijn, is dat de problemen waar het bedrijf in de eerste fase tegenaan loopt, in de tweede fase voorkomen kunnen worden. ‘Het plan voor de verbouwing in de tweede fase kunnen we nu voortdurend bijstellen. Na de bouwvak kunnen we meteen beginnen, zonder teveel tijd te verliezen aan opstartproblemen.’

Flexibiliteit van beide partijen

Hoewel Bruurmijn regelmatig zijn gezicht laat zien bij De Wit, doet hij zijn werk ook voor een deel vanuit het kantoor in Sint-Oedenrode. ‘Ik ben verantwoordelijk voor meerdere projecten, dus moet ik mijn aandacht verdelen over verschillende bouwplaatsen. Jan van Kemenade is de vaste uitvoerder bij De Wit, die is er iedere dag. Jan is de directeur op de werkvloer, zeg maar.’
Het feit dat de bouw werd gegund aan Van Stiphout was reden voor een bescheiden feestje. Maar vervolgens duurde het tot begin dit jaar tot de eerste schop écht de grond in kon. Bruurmijn: ‘De Wit was er wel klaar voor, maar er moesten nog allerlei bezwaarschriften weggewerkt worden. Voor die tijd konden wij niet beginnen. Dat was voor ons best lastig plannen, omdat je niet van de ene op de ander dag allerlei mensen beschikbaar hebt. Toen we eenmaal groen licht kregen, konden we toch vrijwel meteen beginnen. Dat is wel een groot voordeel bij De Wit, de flexibiliteit. Veel personeelsleden hielpen mee om kantoren en magazijnen uit te ruimen. Bovendien werken wij met onderaannemers die snel kunnen schakelen, dus uiteindelijk verliep de opstart soepel.’

Vertraging inlopen

Volgens Bruurmijn ligt de bouw in fase 1 goed op schema. ‘We lopen maar een paar dagen achter. Je kunt simpelweg niet alles van tevoren in kaart brengen. Tijdens sloopwerkzaamheden kwamen we een staalconstructie tegen die een paar centimeter verder naar buiten stond dan waar we op hadden gerekend. Dat valt even tegen, omdat je daar toch eerst een oplossing voor moet bedenken. Jan van Kemenade gaat in zo’n geval onmiddellijk kijken waar er geschoven kan worden, zodat die vertraging later weer ergens ingelopen kan worden.’
De komende weken laat Bruurmijn zijn gezicht wat vaker zien aan de Rooiseweg. Dat heeft een reden. Vorige week ging bij De Wit letterlijk het dak eraf. Een deel van het magazijn ligt nu open en bloot. Bruurmijn: ‘Regenwater zou tot die tijd zo ongehinderd vanaf de vloer de winkel binnen kunnen stromen Dat willen we uiteraard niet, want de voetbal- en tennisafdeling liggen daar recht onder. Totdat de nieuwe gevel staat en er weer een dak op kan, hebben we een waterwerende coating op de vloer aangebracht. Een soort tijdelijke dakbedekking eigenlijk.’

 

Nieuwe facelift voor De Wit Schijndel

‘Door de verbouwing krijgen we veel meer mogelijkheden’


Begin januari startte bij De Wit Schijndel een grote verbouwing die de entree van het pand een compleet ander uiterlijk moet geven. De belangrijkste speerpunten van deze renovatie zijn: ruimer, frisser, moderner en eigentijdser. Eind van dit jaar moeten de werkzaamheden, die in twee fases plaatsvinden, zijn afgerond. Kees van Oorschot is als lid van het managementteam nauw betrokken bij de verbouwing. Aan hem legden we een aantal vragen voor.

Het is voor De Wit de vierde grote verbouwing sinds de oprichting van het bedrijf in 1945. Waar ligt de focus deze keer?
“Bij de laatste verbouwing in 2005 kwam er een nieuwe hal voor tenten, vouwwagens en caravans, ook wel Hal 2 genoemd. De lijn die we toen hebben ingezet, willen we nu doortrekken naar het hele pand. Dus een moderner en strakker uiterlijk, meer glas en meer ruimtelijke beleving. De entree wordt daarbij een echte blikvanger. De nieuwe voorkant loopt trouwens ook nog deels door aan de zijkant zodat het pand er ook vanaf de Rooiseweg modern uitziet.“

De verbouwing gaat verder dan alleen het uiterlijk. Er komt ook nieuwe winkelruimte bij?
“Absoluut! Omdat we de gevel optrekken, biedt dat meteen een geweldige kans om meer ruimte te creëren. In totaal gaat het om zo’n 2800m²; ongeveer 200m² daarvan is bestemd voor nieuwe kantoren, de rest wordt nieuwe winkeloppervlakte.
In de nieuwe situatie kunnen we alle afdelingen meer ruimte geven. De focus ligt vooral bij de afdelingen Sport en Mode. Daar zijn we nu vrij strak gebonden aan een vast aantal vierkante meters. Veel ruimte om ‘breed’ uit te pakken is er dus niet. Door de verbouwing hebben we straks veel méér mogelijkheden. Frontpresentatie in plaats van dat alle kleding over elkaar heen hangt.
Omdat we meer ruimte krijgen, kunnen we het winkelsegment naar de bovenkant uitbreiden. Door een bredere presentatie willen we laten zien dat we ook daar sterk in zijn. Maar ook naar de onderkant gaan we ons duidelijker profileren. Meer uitstraling en meer vierkante meters voor meerdere segmenten; dat is het in een notendop.“

We kunnen moeilijk ieder detail gaan bespreken, maar kun je nog enkele veranderingen noemen?
“Er komt een nieuw toiletblok bovenop het bestaande blok zodat klanten vanaf de eerste en tweede verdieping niet meer helemaal naar beneden hoeven als ze naar het toilet willen. Verder bouwen we een dubbele lift op de plek waar zich nu het trappenhuis naar het magazijn bevindt. Die lift komt dan uit bij de nieuwe afdeling tuinmeubelen en barbecues. Na de verbouwing is die afdeling overigens ook via een nieuwe trap te bereiken.
Ook nog opvallend is de vide die boven de kassa’s komt. Vanaf de tuinmeubelen loop je dan eigenlijk in een soort ovaal boven de kassa’s langs en kun je vanaf een balustrade naar beneden kijken. Het mooie is dat als je dan de winkel binnenkomt, je meteen een heel ruimtelijk gevoel krijgt. Het wordt veel opener.
Het Lunchcafé krijgt een vaste doorloop naar de afdeling waar tuinmeubelen en bbq’s komen. En andersom natuurlijk. Om dat te realiseren moet er in het Lunchcafé een extra hoek gecreëerd worden om die doorloop mogelijk te kunnen maken.“

Klopt het dat er ook nieuwe parkeerplaatsen komen?
“Klopt inderdaad. Aan de achterkant hebben we een braakliggend terrein aangekocht waar 500 extra parkeerplaatsen komen. Dit om de pieken op drukke dagen op te kunnen vangen. Parkeren in de berm aan de Rooiseweg zou daarmee definitief verleden tijd moeten zijn. In de heg maken we een drietal openingen zodat auto’s het terrein op en af kunnen rijden.“

Niet alleen op de begane grond, maar ook boven is er meer ruimte voor de collectie?
“Ja, op de plek waar nu nog de outlet en een deel van het magazijn zit, ontstaat extra vloeroppervlakte naar de zijkant van het gebouw. Daar krijgen de tuinmeubelen en bbq’s een vaste plek waardoor je beneden in de zaak weer meer lucht krijgt voor sport, mode en outdoor. Het grote voordeel is meteen dat we de tuinmeubelen veel ruimer kunnen presenteren. Beleving speelt daarbij een belangrijke rol. We willen ‘tuintjes’ creëren waar klanten echt een sfeerbeeld krijgen van hoe hun tuin of terras eruit kan komen te zien.“

De huidige Outlet is een groot succes. Krijgt de Outlet ook een vaste plek in de nieuwbouw?
“Nou, niet zozeer in de nieuwbouw, maar meer in de nieuwe indeling. Als je in de toekomstige situatie doorloopt vanaf de tuinmeubelen, kom je in de Outlet terecht. Of dat een Outlet wordt met vaste kramen of wat dan ook, dat weten we nog niet.“

Er komt ook flink wat kantoorruimte bij?
“Dat was heel hard nodig. Alleen al de webshop en de afdeling waar de orders worden verwerkt, zijn de afgelopen tien jaar sterk gegroeid. Maar ook marketing, fotografie en reclame hebben we in eigen huis zitten. De Wit groeit nog steeds en om die groei op te kunnen vangen heb je extra ruimte nodig. Aan de voorkant van het pand komt een grote kantoortuin van ruim 200 m² voor alle ondersteunende afdelingen. Die kantoorruimte krijgt één groot panoramaraam waardoor medewerkers uitzicht over de parkeerplaats krijgen. Daarnaast creëren we nieuwe spreekkamers en een ruimte waar we bijvoorbeeld vertegenwoordigers fatsoenlijk kunnen ontvangen. Als er nu iemand op bezoek komt, moeten we de kleding over tafels uitspreiden. Na de verbouwing hebben we daar een aparte ruimte voor met paspoppen en visuele ondersteuning. De bestaande kantoorruimten blijven overigens gewoon gehandhaafd, maar gaan we wel anders indelen.“

En de kassa’s?
“Er komen geen kassa’s bij en de kassa’s blijven ook op de plek waar ze nu zitten. Misschien dat we er in de toekomst nog één extra blok bijplaatsen, maar zeker is dat niet. Veel speelruimte hebben we ook niet omdat we nu eenmaal met de in- en uitgang zitten. Plek om naar links of rechts uit te breiden is er dus niet. Bovendien verwachten we dat we met het aantal kassa’s dat we nu hebben in de toekomst makkelijk vooruit kunnen.“

Het pand gaat over de lengte van de kassa’s twee meter naar buiten toe. Kun je daar iets over vertellen?
“Ja, de ruimte achter de kassa’s wordt grootser opgezet. Naast de huidige ingang komt een aparte retourbalie zodat klanten niet meer naar binnen hoeven als ze alleen iets terug willen brengen. De nieuwe in- en uitgang komen ook aan de voorkant te liggen, nu kom je nog aan de zijkant binnen. Dat maakt de entree rustiger en overzichtelijker. De infobalie blijft wel gewoon op de plek waar hij nu zit.“

De gehele verbouwing wordt in twee fases gedaan. Waarom?
“Fase I duurt tot aan de Paasdagen. De verbouwing moet dan gevorderd zijn vanaf de zijkant tot aan de huidige ingang. Daarna ligt de verbouwing tot eind augustus helemaal stil. Na 1 september begint fase II; dan wordt het pand vanaf de kassa’s verder afgemaakt. Eind van 2014 zou alles dan moeten zijn afgerond.
Die hele fasering is nodig omdat we tijdens de drukste periode niet willen verbouwen. De klant mag daar geen last van hebben, die moet lekker met zijn vakantie bezig kunnen zijn.“

Merkt de klant eigenlijk nog veel van de werkzaamheden?
“Daar ontkom je niet aan. In de eerste fase valt het overigens nog wel mee. Na 1 september gaan de kassa’s tijdelijk dicht omdat er dan gebouwd wordt aan de nieuwe buitengevel. Over de huidige kassa’s komt een zogenaamde bouwtafel, want daar mag absoluut niets mee gebeuren. We maken een tijdelijke ingang op het punt waar nu de sportbalie zit. Een tijdelijke uitgang komt bij de tentenafdeling in Hal 2; daar zit een nooduitgang die we gaan gebruiken. Daar komt ook een aantal kassa’s.
Doordat het winkeloppervlakte tijdelijk wat kleiner wordt, zal het aanbod ook iets beperkter zijn. Maar dat is vooral het geval na 1 september als het in de winkel rustiger wordt. Veel zal de klant er niet van merken, hooguit hangt het aanbod wat dichter op elkaar. Bij de afdeling bergschoenen is dat nu al het geval, net als bij de daypacks. Hingen de kleuren eerst overzichtelijk naast elkaar, nu hangen ze meer over elkaar. Zo pak je hier en daar ruimte.“

Wat gebeurt er met het cafetaria en het woonhuis aan de voorkant van De Wit?
“Het woonhuis verdwijnt, vooralsnog blijft het cafetaria gewoon staan. Op de plek van het woonhuis komt een terras dat we gaan overspannen met tarps. Klanten kunnen dan droog en uit de wind hun broodje of ijsje eten. We willen dat vrolijke vakantiegevoel sterker naar voren gaan brengen en meer sfeer creëren.“

Is het in deze tijd nog wel verantwoord om zo’n grote investering te doen?
“De Wit Schijndel is een financieel gezond bedrijf dat wordt geleid door jonge en frisse mensen die volop naar de toekomst kijken. Zonder risico’s te nemen kun je geen enkel bedrijf runnen. Maar het is ook heel eenvoudig: die extra ruimte hebben we gewoon keihard nodig om te kunnen groeien. Een verbouwing biedt meteen ook weer andere kansen: een andere vloer, betere belichting, een andere routing, meer televisieschermen en noem maar op. Stilstaan doen we nooit.“

De term beleving binnen De Wit is een altijd een belangrijk verhaal geweest en wordt nog belangrijker. Wat kun je daar over zeggen?
“Ik heb de laatste week bij andere winkels in Nederland gekeken. Dan zie je dat we het helemaal niet zo slecht doen, maar het kan nog beter. Met paspoppen op strategische plekken in de winkel kun je al heel veel laten zien en een bepaalde sfeer neerzetten. Maar ook met onze snowboardafdeling willen we meer gaan doen. Snowboarden is toch een wereld op zich en vraagt daarom om een andere benadering. Dan moet je nog net niet aan verkopers denken met de broek laag naar beneden getrokken, maar het gaat wel om een andere sfeertje. Dat geldt ook voor de skiafdeling. Naaldbomen met kunstsneeuw, een blokhutje waar we glühwein schenken. Aan dat soort zaken moet je denken.“

En shops-in-shops?
“Nee, dat wordt geen speerpunt. De voetbalhoek komt wel terug in de nieuwe opzet en ook grote merken als Weber en Thule zullen we extra ruimte geven. Maar we willen voorkomen dat we één merk zoveel ruimte geven dat andere merken ondersneeuwen. Geen afbakening van merken dus, maar wel overloop.“

Zijn er na deze verbouwing nog meer verbouwingsplannen?
“Plannen hebben we altijd. Maar alleen als we het écht goed kunnen doen en erachter staan. Klantgerichtheid blijft bij al onze keuzes voorop staan. Heeft de klant er behoefte aan en kunnen wij de expertise en kennis leveren?“

Nieuwsbrief