Tentdoek

De basis: het tentdoek. Het gebruiksdoel van je tent bepaalt in belangrijke mate de keuze van het tentdoek. Wat zijn je kampeerplannen? Blijf je langere tijd op één plek staan of ga je met je tent rondtrekken? Een trekkerstent moet licht zijn, snel drogen en staat zelden een hele dag in de zon. Bij een basiskamptent daarentegen spelen gewicht en volume een veel minder grote rol. Een dergelijke tent moet comfortabel zijn (dus goed ademen!), een stevige regenbui overleven en veel zonlicht kunnen verdragen. Als gewicht dan toch geen doorslaggevende rol speelt, zou je ook de aanschaf van een tarp kunnen overwegen.

Naast de vraag of je kiest voor een trekkerstent of een basiskamptent, moet je ook andere eisen laten meewegen. Hoeveel slaapplaatsen wil je, in welke seizoenen en klimaten ga je kamperen en in hoeverre hecht je waarde aan zaken als prijs, duurzaamheid en betrouwbaarheid? Grofweg onderscheiden we drie soorten tentdoek die de keuze van je tent beïnvloeden:

Katoen

Reis je af naar een warme vakantiebestemming? Dan is een katoenen tent waarschijnlijk de beste optie. Dit natuurlijke materiaal ademt optimaal en zorgt voor een goede ventilatie; iets dat bij hoge temperaturen een niet te verwaarlozen voordeel is. Wanneer het een keer regent op uw vakantiebestemming, duurt het wel langer voordat een doek van katoen droog is. Katoen is ook gevoeliger voor vuil en kan verkleuren door de invloed van de zon. Berg katoen altijd kurkdroog op om schimmelvorming te voorkomen.

Een tent van katoen is door zijn gewicht minder geschikt om mee te trekken, maar er bestaan wel degelijk lichtgewicht katoenen trekkerstentjes. Een nadeel voor kampeerders die dagelijks hun tentje in- en uitpakken, is wel dat katoen langzaam droogt.

Het ademend vermogen van katoen

Tussen de draden van een katoenen tent zitten minuscule luchtgaatjes. Dat is meteen de reden waarom katoen zo goed ademt, want de gaatjes zijn groot genoeg om waterdamp te laten passeren. Wanneer de geïmpregneerde katoenen draden nat worden omdat het regent, zwellen ze op waardoor de gaatjes kleiner worden. Dat voorkomt dat regendruppels van buitenaf door het doek heen kunnen dringen, maar laat condens vervolgens ook minder makkelijk passeren. Daarom vind je tijdens een regenbui wel eens condens aan de binnenkant van een katoenen tent. Er ontstaan echter zelden druppels zoals bij tenten van synthetisch materiaal het geval is.

De voor- en nadelen van katoen:

+ Zeer goed ademend
+ Blijft goed in model
+ Sterk en slijtvast
+ Lange levensduur
+ Luchtig
+ Minder gevoelig voor uv-licht

- Mag niet nat ingepakt worden
- Gevoelig voor vuil en schimmelvorming
- Gevoelig voor vet, olie, zeep en oplosmiddelen
- Zwaar
- Duurder dan synthetische materialen
- Verkleuren van het doek

Synthetisch tentdoek

Synthetische tentdoeken zijn steeds populairder geworden onder vooral lichtgewicht kampeerders. Buiten Nederland zijn er zelfs vrijwel alleen maar kampeertenten verkrijgbaar van nylon of polyester. Dat is eenvoudig te verklaren. Tenten van synthetische materialen zijn licht, sterk en kunnen tegen een flinke wind- of regenbui. Omdat ze zo licht zijn, zijn ze ook makkelijker verplaatsbaar dan een katoenen exemplaar. In tegenstelling tot katoen houden polyester en nylon geen vocht vast.

Tegenover de voordelen, staan ook nadelen. Synthetisch tentdoek heeft vrijwel geen ademend vermogen. Waterdamp die je uitademt en zweet dat je 's nachts verliest, wel een halve liter per volwassen persoon, kan in een polyester tent niet goed weg en 'slaat neer' aan de binnenkant van de tent. Dit noemen we condens. Daarnaast is polyester minder goed bestand tegen uv-straling; vooral nylon is daar zeer gevoelig voor. UV-straling breekt de synthetische vezels van het tentdoek af waardoor de tentstof steeds 'zwakker' wordt. Voor rondtrekkende kampeerders speelt dit nadeel nauwelijks een rol omdat ze hun tent meestal aan het eind van de dag opzetten en 's ochtends weer afbreken. De invloed van direct zonlicht op het tentdoek is dus gering.

De voor- en nadelen van synthetisch tentdoek:

+ Goedkoop
+ Licht
+ Snel drogend
+ Mag nat ingepakt worden
+ Makkelijk schoon te maken

- Warm
- Kortere levensduur dan katoen
- Condensgevoelig
- Gevoelig voor uv-licht

Polyester-katoen

Polyester-katoen (ook wel Technisch Katoen of kortweg TC genoemd) is een combinatie van (meestal) 65% polyester en 35% katoen. Tenten gemaakt van dit soort doek kunnen beter tegen zonlicht, zijn lichter en drogen sneller dan katoenen tenten. En in vergelijking met synthetische materialen is het doek sterker. TC wordt veel gebruikt voor de grotere boogstoktenten zoals gezinskoepels en -tunnels, maar ook voor bungalowtenten.

De voor- en nadelen van polyester-katoen:

+ Duurzaam
+ Goed bestand tegen UV-straling
+ Lichter dan katoen
+ Droogt sneller dan katoen

- Droogt langzamer dan polyester of nylon
- Relatief duur

All-season doek

Tot slot nog iets over all-season doek. Als je gedurende het seizoen verschillende keren gaat kamperen (dus meerdere weken of maanden achter elkaar), dan krijg je vast te maken met verschillende weertypen. In dat geval zou u voor all-season doek kunnen kiezen. Dit materiaal bestaat uit verschillende lagen van gecoat polyester die aan de buitenzijde zijn aangebracht. All-season materiaal is makkelijk schoon te houden en droogt snel. Het vochtregulerende vermogen is beter dan tenten van puur polyester of nylon, maar condensvorming is ook bij tenten van all-season doek niet uit te sluiten.

Tentdoek repareren of schoonmaken

Je wilt zo lang mogelijk van je tent genieten. Daarom is het belangrijk dat je na afloop van uw vakantie de tent schoon en droog opbergt. Veel vlekken kan je zelf reinigen, maar soms is het beter niets te doen omdat de vlek toch geen invloed heeft op de waterdichtheid van de tent. Eventuele reparaties kan je ook zelf uitvoeren of door De Wit Schijndel laten doen. Veel meer tips over onderhoud, reinigen van tentdoek of reparatie van tentdoek vind je op de pagina Reiniging & Onderhoud van tenten.