Tent opzetten: tips en advies

De tenten die u nu bij De Wit Schijndel koopt, zijn een stuk makkelijker op te zetten dan de tenten van vroeger. De systemen zijn sterk vereenvoudigd: frames zijn kleiner geworden, tentstokken zijn veelal met elkaar verbonden met veertjes of elastiek en stokken worden vaak al vooraf met een kleur gemerkt. Daar komt bij dat de meeste tenten tegenwoordig over duidelijke instructies beschikken: een tent opzetten wordt daarmee een stuk eenvoudiger.

Het is overigens verstandig een papieren gebruiksaanwijzing meteen na aankoop te voorzien van een stevige doorzichtige sealing. Zo gaat deze niet alleen langer mee, u voorkomt ook dat u hem na één regenbui meteen kunt weggooien. Maak ook een kopie, mocht u hem onverhoopt toch kwijt raken. Méér handige tips en adviezen vindt u hieronder.

Algemene tips en adviezen voor het opzetten van uw tent

- Voorkom onaangename verrassingen op de camping. Zet een nieuwe tent ten minste één keer thuis op voordat u écht op vakantie gaat. Mochten er onverhoopt onderdelen missen of kapot zijn, dan kunt u deze nog ruimschoots op tijd vervangen.

- Zorg altijd voor voldoende reserveonderdelen. Met een rolletje ducttape kunt u in geval van nood tijdelijk een aantal reparaties uitvoeren.

- Gun uzelf de tijd om een tent op te zetten. Zorg ervoor dat u bij daglicht aankomt op de camping zodat u voldoende tijd hebt een geschikte plek te zoeken en rustig de kampeertent op kunt zetten.

- Zorg dat de ondergrond waar u uw tent opzet, vrij is van scherpe stenen, oude haringen, dennenappels en takken. Deze kunnen uw tentgrondzeil beschadigen. De Wit Schijndel kan u adviseren over de aanschaf van een tenttapijt of een extra grondzeil ter bescherming van uw tentgrondzeil.

- Lichtgewicht kampeerders waarbij elke gram telt, kunnen ook zelf een grondzeil op maat knippen dat precies onder de tent past. Bij grotere kampeertenten waarbij gewicht een minder grote rol speelt, kan het overgebleven grondzeil gewoon onder de tent gevouwen worden.

- Zet uw tent niet op het laagste deel van de camping; bij forse regenval zal het regenwater zich dan juist op dat punt verzamelen.

- Probeer een plek in de schaduw te vinden. Niet alleen omdat u dan altijd in een 'koele' tent slaapt, maar het tentdoek heeft ook minder te lijden van directe uv-straling. UV-straling tast de samenstelling van tentdoek aan wat uiteindelijk invloed heeft op de waterdichtheid van de tent. De Wit Schijndel heeft diverse onderhoudsmiddelen te koop om uw tent weer waterdicht te maken.

- Zet uw tent bij voorkeur niet op onder een harshoudende boom; hars is erg lastig te verwijderen.

- Zet uw tent indien mogelijk op met schone en vetvrije handen. Zeep, zeepsop, oplosmiddelen, zonnebrandmiddelen, olie en vet laten vlekken achter op het tentdoek. Deze vlekken kunnen uiteindelijk de waterdichtheid van het doek aantasten.

- Verpak tentharingen en stokken altijd in een aparte zak en doe ze nooit rechtstreeks bij de tent. Dit voorkomt beschadigingen aan het tentdoek.

- Bij een katoenen tent met nylon scheerlijnen kunt u de scheerlijnen beter verwijderen voordat u de tent inpakt. Natte scheerlijnen kunnen namelijk lelijke strepen achterlaten op het tentdoek.

- Vervang ontbrekende of kapotte onderdelen van uw campingtent onmiddellijk na uw vakantie en wacht niet tot het seizoen erna. Maak tijdens uw vakantie al een lijstje met onderdelen die u wilt vervangen.

- Zorg altijd voor een paar rotsharingen in uw bagage. Met een rotsharing kunt u ook in zeer harde grond een gat 'voorslaan'. Vervolgens kunt u de lichtere haringen makkelijker de grond inkrijgen.

- Haringen die u nauwelijks de grond uitkrijgt, kunt u even met (lauw) water overgieten. De grond wordt daardoor zachter en gladder wat het uittrekken van de haring makkelijker maakt.


Tot slot: uw vakantie begint eigenlijk al bij het kopen van een nieuwe tent!