Waar moet je op letten bij aanschaf van handschoenen?

‘Even een paar handschoenen halen’, is een gedachte die menig mens te binnenschiet, totdat je voor een flinke wand handschoenen staat en je beseft dat de keuze toch reuze is. Geen stress, we helpen je aan de hand van 9 tips, zodat jij met de meest geschikte handschoen rondloopt.

Toepassing van de handschoen

Wat ga je ermee doen, is de eerste vraag die je jezelf zou moeten stellen. Ga je skiën, snowboarden, fietsen, wandelen of rijden op de scooter?

Voor de snowboarders onder ons, kies voor handschoenen met lange manchetten en losse polsbeschermers. Waarom? Handenschoenen of wanten met lange manchetten, ofwel een bredere ‘hals’, vallen over de mouw en houden zo de sneeuw en kou buiten. Wel zo fijn. Maar snowboarders hebben ook een verhoogde kans op polsletsel ten opzichte van skiërs. Er zijn snowboarders die zweren bij snowboardhandschoenen met polsprotectie in de handschoen zelf verwerkt, maar deze kunnen juist leiden tot letsel en breuken elders in de arm. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het veel veiliger is om goede, losse polsbeschermers onder de handschoenen of wanten te dragen. Vind jij het dragen van een polsbeschermer belangrijk, zorg er dan voor dat je een grotere maat handschoen of want pakt, omdat de polsbeschermer extra ruimte inneemt.

Ben je meer van het (actief) wandelen of  langlaufen dan zijn dunne, ademende handschoenen voldoende. Je produceert tijdens deze activiteiten namelijk veel warmte. Heel anders dan bij skiën, waarbij de helling en de zwaartekracht een groot deel van het werk doen. Voor langlaufen hoeven de handschoenen dus geen of slechts lichte isolatie te bevatten, wel is het belangrijk dat ze goed ademen.

Soort handschoen

Nu je weet waarvoor je de handschoen wilt gebruiken, ga je kijken welke soort handschoen je het prettigst vindt; is dat een want, een handschoen of een lobster.

Wanten zijn warmer! Want de vingers kunnen elkaar lekker warm houden. Een ander voordeel van wanten is dat er ruimte is voor een dikkere laag isolatie dan bij gewone handschoenen. Dan zijn er ook nog lobster handschoenen die tussen een want en een vingerhandschoen in zitten: met een aparte duim- en wijsvinger, en de overige vingers bij elkaar. Zo wordt iets vastpakken net even wat gemakkelijker.

Warm, warmer, warmst. Kies voor goede isolatie

Voor isolatie geldt: hoe meer ‘fluffy’, hoe meer lucht wordt vastgehouden in het materiaal en hoe beter de isolerende werking. Als isolatie is echt dons het allerwarmst! Van de synthetische materialen komen de heerlijk zachte isolatiematerialen van het merk PrimaLoft het dichtst bij dons in de buurt. Dit zijn tevens ook de duurste isolatiematerialen die kunnen worden toegepast. Daarnaast hebben veel merken hun eigen variant op PrimaLoft ontwikkeld, zoals de R-LOFT isolatie van Reusch .

Heb je snel last van klamme handen in een handschoen, kies dan voor ademende handschoenen. Als de handschoen niet té warm hoeft te zijn, is een compactere isolatie een prima keuze. Het is dan vooral belangrijk om ademende handschoenen te kiezen, zodat transpiratievocht goed naar buiten toe wordt afgevoerd. Als de handschoen naast ademend ook waterdicht moet zijn, kun je het beste voor een handschoen met GORE-TEX of een ander membraan kiezen. Is de waterdichtheid minder belangrijk, omdat je alleen bij droog weer fietst of skiet bijvoorbeeld, dan kun je ook een handschoen zonder membraan kiezen, dit scheelt namelijk in het aantal lagen waar transpiratievocht doorheen moet worden afgevoerd.

Waterdicht of winddicht?

Zo gauw als iets waterdicht is, is het ook winddicht. Een volledig waterdichte handschoen is belangrijk bij regen en andere slechte weersomstandigheden. Kies in dat geval voor een handschoen met een membraan, dit is een laag direct onder de buitenstof die ondoordringbaar is voor water en wind. Microscopisch kleine poriën zorgen ervoor dat transpiratievocht wel de handschoen uit kan, zodat deze van binnen droog en warm blijft.

Handschoenen zonder membraan kunnen hebben meestal alleen een waterafstotende finish aan de buitenkant. Deze is minder waterdicht dan een membraan en bovendien onderhevig aan slijtage. Het GORE-TEX membraan is de gouden standaard onder de membranen qua waterdichtheid en ademend vermogen. Handschoenen met GORE-TEX vind je bij verschillende merken.

Klein is niet altijd fijn!

Onthoud: lucht is isolatie en isolatie is warmte. Koop je handschoenen dus niet te klein! Deze tip vormt de absolute basis en geldt voor alle typen handschoenen. Hoe goed een handschoen of want ook is, als deze te strak zit krijg je toch last van koude handen. Te kleine handschoenen knellen de bloedvoorziening af, zeker wanneer je de vingers buigt zoals bij het vasthouden van het stuur van je fiets of scooter, maar denk ook aan het vasthouden van skistokken. De maat van de handschoenen is goed als ze in de breedte niet te strak zitten en je nog een vingerbreedte over hebt bij de toppen. Meet bij beide handen de handomtrek op – zonder de duim - om te weten welke maat je hebt en ga uit van de grootste hand.

Bedek je hoofd!

Uh, we hebben het toch over handschoenen?! Klopt, maar deze laatste tip kan een groot verschil maken. Wist je dat heel veel warmte verloren gaat via het hoofd? Dit gaat ten koste van de handen en voeten. Draag dus een muts tijdens het wandelen en fietsen. Het dragen van een helm tijdens het scooter rijden, skiën of snowboarden is niet alleen voor de veiligheid, maar dus ook voor de warmte een goed idee!

Op zoek naar een goede handschoen? Je vindt onze uitgebreide collectie in onze webshop!