Mistachterlicht op caravans

Vanaf 2005 is het verplicht een werkend mistlicht te voeren voor alle soorten aanhangers boven de 750 kg toegestane massa (leeg gewicht+laadvermogen), die na 31/12/1997 in gebruik zijn genomen. Dit geldt dus voor nagenoeg alle caravans. Achteruitrijlampen en een 3e remlicht zijn niet verplicht, maar wel aan te bevelen.

Uitzonderingen

Is de toegestane massa hoger dan 750 kg, maar ligt de ingebruikname voor 31/12/1997, dan is een mistachterlicht niet verplicht. Dit is de enige uitzondering! Als het toegestane gewicht onder de 750 kg ligt is het altijd verplicht een werkend mistachterlicht te voeren, ongeacht het jaar van ingebruikname. Dit geldt voor bijna elke bagagewagen en kleine aanhanger.

Stekkerdozen van Multicon en Jaeger

Het mistachterlicht moet vanuit de auto te bedienen zijn! Een losse schakelaar op de aanhanger is niet toegestaan. De 13-polige stekkerdozen van Multicon en Jaeger zijn hierop voorbereid. Op het moment dat de stekker wordt ingestoken, wordt de stroom van de automistlampen onderbroken en doorgestuurd naar de mistlampen van de aanhanger cq. caravan. Het is niet verplicht dat de mistlampen van de auto uitgaan, maar het is door de rode gloed wel aan te raden. Mistachterlichten zijn niet verplicht op fietsdragers of op aanhangers achter motoren.

Kenteken van de aanhanger

Aanhangers met een maximaal toegestane massa boven 750 kg hebben een eigen kenteken en een gele kentekenplaat nodig. De maximaal toegestane massa is een optelsom van het gewicht van de vouwwagen en van wat er maximaal in mag worden meegenomen. Is het toegestane gewicht lager dan 750 kg, dan heeft de aanhanger een witte nummerplaat met het kenteken van de auto nodig.

Meer advies nodig?

* Verplichte velden

Of bel

073-5492356

Nieuwsbrief