Kooktoestel kopen

Een knapperend houtvuur met een gietijzeren kookpot erboven benadert het gevoel van koken in de buitenlucht tot in de perfectie, maar is om allerlei redenen niet erg realistisch. Juist daarom staan de kampeerder gasstellen en campingbranders ter beschikking die koken op flessengas mogelijk en makkelijk maken. Ze zijn er in vele soorten en maten. Van ‘luxe’ vierpitters tot simpele eenpitters die rechtstreeks op de gasfles kunnen worden geschroefd.

Rooster Lijst

1/3

 1. 1
 2. 2
 3. 3
Rooster Lijst

1/3

 1. 1
 2. 2
 3. 3

Soorten branders en gasstellen

In hoofdzaak staan er vier soorten branders voor kampeerders ter beschikking: gasbranders, spiritusbranders, benzinebranders en multifuelbranders. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende soorten brandstof?

Voor- en nadelen van gas

Op de camping is gas veruit de meest gebruikte brandstofsoort. Het kan uit verschillende samenstellingen bestaan: butaan (kookpunt van -0,5°C op zeeniveau), propaan (kookpunt -41,1°C) of een mengsel van butaan of propaan.

+ Gebruikersvriendelijk
+ Hitte is eenvoudig te regelen
- Butaan presteert minder bij lagere temperaturen
- Gastankjes zijn duur
- Verwarmt langzamer dan benzine
- Tankjes niet overal te koop

Voor- en nadelen van spiritus

+ Brandt goed bij lage temperaturen
+ Betrouwbaar (geen verstoppingen)
- Spiritus is niet in alle landen te vinden
- Langere kooktijd (niet effectief)

Voor- en nadelen van benzine

+ Loodvrije benzine is bijna overal verkrijgbaar
+ Calorische waarde van benzine is hoger; een liter water kookt dus sneller
+ Redelijk goedkoop in aanschaf
+ Branden zuinig
+ Presteert ook bij lage temperaturen
- Meer onderhoud
- Kan verstopt raken
- Als hij voorverwarmd moet worden, vergt deze brander enige ervaring

Voor- en nadelen van een multifuel-brander

Met deze brander heeft u vele mogelijkheden. In een multifuel-brander kunt u, afhankelijk van het type, de volgende brandstoffen gebruiken: kerosine, petroleum, paraffine, gasolie, diesel, loodhoudende en loodvrije benzine, Coleman brandstof en (ongekleurde) lampenolie.

+ Meeste mogelijkheden
+ alle voordelen van een benzinebrander
- Hulpstukken nodig bij diverse brandstoftypes (niet bij alle multifuelbranders)

Aantal pitten

Voor de camping komen eenpits, tweepits, driepits en vierpits in aanmerking. Voor lichtgewicht en/of rondtrekkende kampeerders komen alleen de een- en tweepits toestellen in aanmerking omdat deze licht en compact zijn. Bovendien kunnen ze op kleine en lichtgewicht gastankjes worden aangesloten. Kampeerders die langere tijd op één plek blijven staan en niet aan gewichtsbesparing hoeven te doen, kunnen ook voor het gemak van een drie- of vierpits kooktoestel kiezen.

Thermische beveiliging

Bij een gaskomfoor kunt u vaak kiezen uit vrijwel identieke modellen waarbij de ene thermisch beveiligd is en de andere niet. Een thermische beveiliging betekent dat de gastoevoer automatisch stopt als de vlam van de pit uitgaat. Langs de pit is een zogenoemd thermokoppel gemonteerd. Als dit pinnetje heet is, wordt het andere uiteinde magnetisch en trekt een spoeltje in de gaskraan open. Daarom moet u tijdens het aansteken van de vlam de gasknop altijd even ingedrukt houden. U drukt dit spoeltje dan in. Als het thermokoppel eenmaal warm is, blijft het spoeltje in de kraan geopend.
Als de vlam nu per ongeluk wordt uitgeblazen, koelt het thermokoppel direct af. Het uiteinde verliest zijn magnetische aantrekkingskracht op het spoeltje en deze sluit de gaskraan af, zodat de gastoevoer wordt gestopt.

Soorten gas

Camping gasstellen met een gasslang aansluiting (slangtule) zijn niet geschikt voor gebruik met aardgas. Anderzijds zijn gaskookplaten voor aardgas niet te gebruiken op flessengas. Camping gaskomfoors met een slangtule zijn echter wel geschikt voor vrijwel alle soorten flessengas: propaan, butaan of LPG. Voorwaarde is dat de correcte gasdruk wordt gehanteerd, met behulp van een gasdrukregelaar.
Er zijn gasstellen die alleen geschikt zijn om rechtstreeks op een bepaald model (Campingaz) gasfles te worden geschroefd of om op een gascartouche te worden geklikt. Deze modellen kunnen niet op andere gasflessen worden aangesloten. Er is geen gasdrukregelaar nodig, het gasstel krijgt automatisch de goede druk.

Pannen voor camping gasstellen

Gas dat we op de camping gebruiken heeft vaak een lager calorisch vermogen dan het gas waar we thuis op koken; het wordt dus minder warm. Bovendien zitten de pitten vaak een stuk dichter bij elkaar gemonteerd. Neem daarom liever geen pannen van thuis mee, omdat deze vaak van te dik materiaal zijn en te breed om naast elkaar op het gas te zetten.
Pannensets speciaal voor kamperen zijn dunner en dus sneller warm en verkrijgbaar in smallere maten. Materialen die voor kampeerders in aanmerking komen zijn: (gecoat) aluminium, Tefal (aluminium pannen met een laagje PTFE), RVS (Roestvrij Staal) en titanium dat 45% lichter dan staal is, maar net zo sterk. Titanium is wel duur.
RVS geleidt warmte het beste, daarna aluminium en als laatste titanium. Wie op het gewicht van de pannen moet letten, is echter weer het beste uit met titanium of aluminium. RVS is zwaarder, maar heeft als voordeel weer dat het goedkoper is in aanschaf en bovendien krasbestendiger.

Functies die op een kooktoestel kunnen zitten

 • Deksel: De pitten zijn afgedekt als het gaskomfoor niet wordt gebruikt. Kan geopend als windscherm dienen.
 • Windscherm: Beschermt de vlam tegen invloed van de wind. Zijwindschermen zijn soms ook te gebruiken als zijtafeltjes.
 • Grill: In plaats van alleen koken en bakken is ook grillen mogelijk.
 • Ontsteking (piëzo): Geen lucifers of aansteker nodig om het gasstel aan te steken. De automatische vonkontsteking ontsteekt de vlam.
 • Onderstel: Direct een comfortabele werkhoogte, met opbergmogelijkheden.

Nieuwsbrief