De waarheid achter de skottelbraai!

Het begon allemaal met een reactie van Bart en Susan op een informatieve tweet van De Wit: "Zuid-Afrikaanse boeren bakten vroeger vlees in een ploegschaar. Dat noemen we nu een #skottelbraai." Daar waren Bart en Susan het niet helemaal mee eens...

Het heeft even geduurd… maar we hebben het uitgezocht hoor! Onze zoektocht naar de ‘waarheid achter de skottelbraai’ duurde bijna 3 maanden en liep van een bekende Nederlandse barbecuespecialist tot aan het Zuid-Afrikaanse hoofdkantoor van Cadac, de fabrikant van de originele Skottelbraai.

 

Ploegschaar of ploegschijf?

De waarheid ligt een beetje in het midden. Zuid-Afrikaanse boeren maakten vroeger inderdaad gebruik van (oude) ploegscharen om hun vlees in te ‘braaien’. Die traditionele ploegschaar ontwikkelde zich van een handgereedschap langzaam naar een meer machinaal aangedreven manier van ploegen. Waaronder dus de zogenaamde schijvenploeg, waar Bart en Susan ons een foto van stuurden, en die in Afrika inderdaad nog steeds wordt gebruikt om het land mee te bewerken.

Roadkill braden op een ploeg: Nieuwe trend!

Maar nu de link naar de skottelbraai. Nederlands’ enige barbecuespecialist Harm Jan Bloem, bekend van de TV, beaamt het verhaal van Bart en Susan desgevraagd in een mail. ‘De Barbecueman’ ging vorig jaar speciaal voor de Telegraaf op zoek naar de roots van de skottelbraai. Verschillende bronnen bevestigden hem daar de geschiedenis van een boer die bij toeval op een doodgereden springbok stuitte, een zogenaamde ‘roadkill’. Bij gebrek aan een grote braadpan demonteerde hij thuis een schijf van zijn ploeg, legde deze op het open vuur en braaide daarin stukken van de springbok aan. Steeds meer boeren namen die makkelijke en snelle manier van braden over. Een bedrijf dat oorspronkelijk gascilinders produceerde, Cadac, kreeg er lucht van en ontwikkelde de ploegschijf tot de populaire skottelbraai zoals wij die nu kennen in achtertuinen en op campings. Veel hoefde er overigens niet gewijzigd te worden: een onderstel eronder, een aansluiting voor een gasfles en klaar was de skottelbraai.
Dus als u voortaan met een biertje in de hand in uw ‘braai’ staat te roeren, bedenk dan dat het eigenlijk een deel is van een landbouwmachine …. Veel braaiplezier nog!

Harm Jan stuurde ons foto's van Zuid-Afrikaanse boeren die nog steeds hun eigen skottelbraai in elkaar knutselen. Het gaat hierbij niet om een originele schijf van de schijvenploeg, maar u krijgt wel een goed beeld van hoe de schijf van de ploeg oorspronkelijk werd gebruikt om vlees (en ander eten) in te braaien.

Van ploeg tot skottelbraai!