Crusader Aardlekschakelaar

(1)
Op voorraad

Leverbaar binnen 1-3 werkdagen

De meeste artikelen zijn bij ons voorradig, tenzij anders vermeld. Voorradige producten die u bestelt ontvangt u thuis binnen 1-3 werkdagen.

Ruilen binnen 14 dagen

Bent u niet tevreden met uw bestelling? Dan heeft u na ontvangst 14 dagen bedenktijd om uw bestelling te retourneren. Op het retourneren van bestellingen zijn onze voorwaarden van toepassing, kijk voor meer informatie naar onze veelgestelde-vragen.

Gratis verzending vanaf € 50,- in NL en BE

Wilt u de bestelling op het door u gekozen adres laten bezorgen, dan zijn hierop verzendkosten van toepassing. Bij artikelen tot 30 kg zijn de verzendkosten € 5,95. Komt het bedrag van uw bestelling boven de € 50,- dan wordt uw bestelling gratis verzonden. Bij artikelen met een gewicht boven 30 kg of afwijkende afmetingen wordt er € 29,95 aan verzendkosten in rekening gebracht, ongeacht het aankoopbedrag. Als u de bestelling ophaalt in onze winkel in Schijndel is er uiteraard geen sprake van verzendkosten.

Veilig betalen

Uw bestelling is bij ons in goede handen. U kunt betalen via MultiSafepay, een veilige internetkassa met meerdere betaalmogelijkheden. Bij het afrekenen van uw bestelling kunt u kiezen voor betaling via iDEAL, Creditcard, PayPal en bankoverschrijving.

Productinformatie: Crusader Aardlekschakelaar

Deze aardlekschakelaar is een automatisch werkende schakelaar die de stroom controleert die de caravan binnenkomt en uitgaat en de installatie spanningsloos maakt zodra er een lekstroom optreedt.

Dankzij deze controle vergroot een aardlekschakelaar de veiligheid van uw elektrische installatie in de caravan of camper enorm. U kunt er niet altijd van uit gaan dat deze tot de standaarduitrusting behoort, maar gelukkig is de aardlekschakelaar eenvoudig naderhand nog te monteren.

Techniek
Een aardlekschakelaar meet de stroom die een installatie via de fase opneemt en de hoeveelheid stroom die via de nul terug komt. Die verschilstroom zou door de veiligheidsaarde terug moeten lopen, maar bij niet-geaarde toestellen, of aan een niet-geaarde wandcontactdoos zou een isolatiedefect een levensgevaarlijke stroomdoorgang door het lichaam kunnen veroorzaken. De aardlekbeveiliging reageert hierop door bij een dergelijk lek de stroomtoevoer af te sluiten.

Het afsluiten van de stroom gebeurt zo snel dat degene die het lek veroorzaakte helemaal niets voelt.

Als de hoeveelheid stroom die de elektrische installatie in gaat groter is dan de stroom die terug komt is er sprake van een lekstroom. Lekstroom treedt op als stroom via de aarding wegvloeit. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de ommanteling van een toestel onder elektrische spanning komt te staan en iemand deze ommanteling aanraakt. Er zal een stroom vloeien door de persoon naar de aarde. Zodra de lekstroom een waarde van 30 mA overschrijdt schakelt de aardlekschakelaar af waardoor de elektrische installatie spanningsloos wordt.

De aardlekschakelaar biedt geen enkele bescherming voor situaties waarin iemand contact maakt met zowel de nul- als de fasedraad, omdat de stroom dan niet onderbroken wordt. Alleen als de stroom uit de fasedraad naar aarde weglekt, zal de schakelaar de stroom onderbreken.

De schakelaar
In een aardlekschakelaar zit een relais waarop zowel de fase als de nuldraad een wikkeling hebben. Deze twee wikkelingen zijn tegengesteld in richting. Wanneer de stroom door de fasedraad en de nuldraad gelijk is, zal de kern van de spoel niet worden gemagnetiseerd. Als ergens in de groep een lekstroom naar aarde loopt, worden de twee stromen ongelijk en de resulterende magnetisatie van de spoelkern trekt een palletje weg dat de schakelaar door veerkracht laat afvallen. Na gebruik moet de schakelaar met de hand weer gesloten worden. Dit kan alleen als de lekstroom niet meer aanwezig is.

Tevens is er een testknop aanwezig die kunstmatig een kleine lekstroom introduceert, waarmee u periodiek de werking kan controleren.

Specificaties: Crusader Aardlekschakelaar

 • Naam: Aardlekschakelaar
 • PLU: 1007365
 • Merk: Crusader
 • Uitvoering: 2-polig
 • Bescherming: IP2X
 • Kortsluitstroomvastheid: 3 kA
 • Nominale foutstroom: 30 mA
 • Nominale stroom: 25 ampère
 • Nominale spanning: 220/240 volt
 • Goedkeuring: EC 61008
 • Afmetingen: 130 x 50 x 60 mm (h x b x d)
 • Frequentie: 50 Hz

Recensie: Crusader Aardlekschakelaar

 • Aardlekschakelaar
  klusbedrijf Dirk Buis, keuring, onderhoud en reparatie caravans, 10-04-2016
  Eenvoudig te monteren. Goede prijs. Aan te bevelen.
  Algemene indruk:
  Prijs - kwaliteit:
  Gebruiksgemak:
Schrijf uw recensie
Voorwaarden
Nieuwsbrief