CEE kabels en stekkers kopen

Als u gaat kamperen of varen is het handig om te kunnen beschikken over elektriciteit, bijvoorbeeld voor een koeling of verlichting. Op moderne campings staan stroompalen die zijn voorzien van een aansluitpunt volgens Europese norm: de bekende CEE-stekkerdoos. Maar er zijn ook nog steeds campings (vooral in het buitenland) waar geen CEE-aansluitpunten, maar randaarde of penaarde contactdozen op de stroompaal aanwezig zijn. In dat geval kunt u een verloopkabel kopen.

Lees meer.

1/2

  1. 1
  2. 2

1/2

  1. 1
  2. 2

Eén CEE kabel met meerdere hulpstukken (verloopkabels)

Het voordeel van één kabel met verschillende verlengstukken is dat u niet voor elk land een aparte, complete kabel nodig heeft, maar dat u dezelfde kabel in meerdere landen kunt gebruiken. Met een Franse verloopkabel is het ook mogelijk om uw camper of caravan thuis met het CEE snoer op de stroom aan te sluiten. Bijvoorbeeld om voor uw vertrek de koelkast alvast koud te krijgen.
Zo bestaan er ook een Engelse verloopkabel voor campings in Engeland, Schotland en Ierland of verloopkabels voor in Frankrijk of Zwitserland.

Haakse koppeling met stopcontact

De contrastekker van een CEE kabel kan eenvoudig vervangen worden door een haakse koppeling. Deze handige koppeling is geschikt voor de invoerdozen van campers en caravans en heeft een gewoon stopcontact. Zo kunt u direct stroom in de voortent gebruiken, bijvoorbeeld voor een koelbox.

Verlengkabel van thuis gebruiken?

Verlengkabels van thuis zijn niet geschikt voor gebruik op de camping. Het snoer van deze verlengkabels is van een bepaald soort pvc gemaakt dat om veiligheidsredenen niet gebruikt mag worden op campings. In de meeste gevallen zal de stekker ook niet passen. U heeft een neopreen kabel nodig met spatwaterdichte CEE stekkers. Deze kabels zijn te herkennen aan het opschrift H07RNF, 07RN of RN.

Stroom in de tent of vouwwagen

Campers, caravans en boten zijn bijna altijd voorzien van een CEE invoerdoos, waar u de contrastekker van de CEE kabel op kunt aansluiten. Maar gaat u met een vouwwagen of tent op vakantie, dan is zo'n aansluiting meestal niet aanwezig. In dat geval kunt u het beste gebruikmaken van een 230 volt unit. Deze units zijn slagvast, spatwaterdicht, voorzien van een neopreenkabel en CEE-stekker en uitgerust met stopcontacten met randaarde. Wilt u de hoogste veiligheid, dan zijn er zelfs tent- en vouwwagenunits met een geïntegreerde automatische zekering. De zekering voorkomt overbelasting en is eenvoudig weer in te schakelen na een stroomonderbreking.

Nieuwsbrief