Onderhoud van ski's & snowboards

Zorgvuldig onderhoud van ski’s en snowboards is een onmisbaar onderdeel van de wintersport. Met goed gewaxt en geslepen materiaal beweegt u soepeler op de piste en heeft u ook meer grip. Daardoor wordt de kans op ongelukken met goed onderhouden ski’s en snowboards een stuk kleiner. Onderhoud is dus een perfecte basis voor een zorgeloze wintersportvakantie!
Met wat oefening en geduld is zelf waxen en slijpen heel goed mogelijk. Wilt u deze klus liever uitbesteden, dat kunt u uitstekend bij ons terecht. Bij De Wit Schijndel beschikken we over modernste apparatuur om uw wintersportmateriaal vakkundig klaar te maken voor het skiseizoen.

Slijp- en waxservice bij De Wit Schijndel

Bij De Wit Schijndel hanteren we vijf onderhoudsbeurten met verschillende prijzen. Tegen een meerprijs kunt u uw ski’s of snowboard laten behandelen terwijl u wacht (binnen twee uur klaar, afhankelijk van de drukte en alleen mogelijk met basisbeurt).
Een overzicht van de behandelingen waarvoor u bij De Wit Schijndel terecht kunt:

 • Voorslijpen
  Het reinigen en slijpen van grove beschadigingen aan de belagzijde. Dit is de basis voor goede hechting van reparatiemateriaal.
 • Belag repareren
  Het opvullen van krassen en groeven door middel van het aanbrengen van een laag P-Tex. Dit zorgt voor betere glij- en draai-eigenschappen van ski en snowboard.
 • Loopvlak en structuur slijpen
  Het vlak slijpen van de onderkant en het aanbrengen van structuur.
 • Staalkanten slijpen
  Het slijpen van de zijkant onder een bepaalde hoek (negatief slijpen) voor meer grip in de bochten.
 • High Tech radiaal tuning
  Door middel van het scannen van de staalkant wordt elke ski optimaal geslepen en gepolijst naargelang de radius. Dit zorgt voor optimale grip en draai-eigenschappen.
 • Warm waxen & polijsten
  De ski’s voorzien van een fluorwax glijlaag voor goede glij-eigenschappen.

Tevens kunt u kiezen voor de VIP Variotuning, waarbij uw ski wordt gepersonaliseerd. Deze tuning is uniek in Nederland en alleen verkrijgbaar bij De Wit Schijndel. U kunt kiezen uit een variotuning gericht op comfort, sport of racetuning.
Hieronder gaan we dieper in op de verschillende fases waaruit het onderhoud van ski’s en snowboards.

Slijpen

Het onderhoud van de ski begint altijd met het slijpen van het belag (de onderkant) van de ski of het snowboard. Op die manier wordt de oude structuur, het vuil en de oude waxlaag verwijderd. Daarna wordt er met een steenslijpmachine een nieuwe structuur aangebracht. Het belag kan in verschillende structuren geslepen worden. Hoe meer structuur er op een ski zit, hoe meer wax er kan worden opgenomen. Een goede wax is noodzakelijk voor het glijvermogen van ski’s en snowboard. Belangrijk is verder dat eventuele krassen en groeven worden opgevuld d.m.v. het aanbrengen van een laag P-Tex.
Slijpen en belag repareren kunt u laten doen door deskundige medewerkers van De Wit Schijndel.

Staalkanten slijpen

De staalkanten van uw ski’s of snowboard zijn bepalend voor de grip en het stuurvermogen op de piste. (Harde) sneeuw maakt de staalkanten echter snel minder scherp. Na een week intensief skiën zijn de staalkanten al flink botter, na twee weken is bijna de helft van de oorspronkelijke scherpte verloren gegaan. Het is daarom essentieel dat u ze regelmatig laat slijpen en waxen.
Slijpen kunt u laten doen door deskundige medewerkers van De Wit Schijndel.

Waxen

Glijden is mogelijk door de wrijvingswarmte die uw ski of snowboard in de sneeuw veroorzaakt. Als de ski of het snowboard te droog wordt, glijdt u minder makkelijk en wordt draaien zwaarder. Een droge ski of snowboard is te voorkomen door de ski’s regelmatig te waxen. Herhaling is belangrijk omdat wax slijt. Deskundig gewaxte ski's zijn ook minder gevoelig voor kleine beschadigingen.
Met een standaard waxbeurt met warme wax kunt u op uw wintersportbestemming ongeveer een week vooruit. Voor een 'diepere' waxbeurt kunt u kiezen voor de nieuwe Wax Future. De Wax Future van Montana maakt gebruik van infrarood dat een veel intensere warmte afgeeft waardoor wax dieper doordringt in de structuur van uw ski. Hierdoor glijden ski’s beter, sneller en vooral ook langer. Voordeel van infrarood waxen is ook dat de wax zeer gelijkmatig over de ski wordt verdeeld waardoor er nergens teveel of te weinig wax op het glijvlak terecht komt.
Waxen kunt u laten doen door ervaren medewerkers van De Wit Schijndel. Meer informatie vindt u hier.
Met wat geduld en oefening, kunt u uw ski’s of snowboard natuurlijk ook zelf waxen. Zorg er dan wel altijd voor dat de oude waxlagen zijn verwijderd en uw board goed schoon is. Wax is verkrijgbaar in vloeibare en vaste vorm. Vloeibare wax is goedkoper, maar houdt minder lang. Een blok wax moet u eerst laten smelten met een speciaal waxstrijkijzer. Warme wax blijft langer zitten en wordt daarom vaker gebruikt dan koude, vloeibare wax.

Polijsten

Het verwijderen van overbodige wax noemen we polijsten. Polijsten is erg belangrijk, want teveel wax op de ski heeft namelijk meteen invloed op het glijvermogen van de ski of het snowboard. Op een ski of board dat niet goed gepolijst is, komt u in de sneeuw onvoldoende vooruit. Polijsten zorgt ook voor kleine groefjes in de waxlaag. Daardoor wordt water beter afgevoerd en gaat uw snelheid op de piste omhoog!
Polijsten kunt u laten doen door deskundige medewerkers van De Wit Schijndel.

Meer advies nodig?

* Verplichte velden

Of bel

+31 (0)73-5492356

Nieuwsbrief