IJshockeyschaatsen kopen

Een lang weekend voor de boeg, een dik pak ijs op sloten en vaarten. Hoogste tijd om nieuwe ijshockeyschaatsen te kopen. Maar welke? De keuze in modellen ijshockeyschaatsen is de afgelopen jaren flink toegenomen. Wij geven u informatie over de belangrijkste verschillen. En verschaffen handige tips voor het onderhoud zodat u langer plezier heeft van uw kostbare ijshockeyschaatsen.

IJshockeyschaatsen

Een ijshockeyschaats is qua schoen vergelijkbaar met de combinoor, maar heeft een veel korter ijzer met een sterke ronding, waardoor de schaats erg wendbaar is. Snelheid en wendbaarheid zijn bij ijshockey dan ook de belangrijkste voorwaarden. Om er lange tochten op te rijden zijn ijshockeyschaatsen ongeschikt. Met noren kunt u namelijk een lange beweging naar de zijkant maken, met ijshockeyschaatsen maakt u de beweging naar achter.
U kunt kiezen uit verschillende ijshockeyschaatsen waarbij het grootste onderscheid zit in de hardheid van de schoen. Net als bij combinoren kennen we verschillende soorten schoenen; de semi-softboot en de hardboot. De hardboot schaatsen zijn het meest geschikt voor mensen met zwakke enkels omdat ze zorgen voor extra stevigheid. De semi-softboot schaatsen zitten comfortabeler door de zachte schoen, maar bieden ook een deel van de stevigheid die een hardboot bezit. Voorbeelden zijn de Bauer Vapor en Supreme.

Bauer ijshockeyschaatsen

Bij De Wit Schijndel kunt u terecht voor het volledige aanbod aan Bauer ijshockeyschaatsen. Bauer is in Nederland hét ijshockeymerk. Het heeft verschillende lijnen, zodat er voor iedere ijshockeyer een perfect passend model te koop is. De Supreme is een instapmodel met een smalle achterkant en een comfortabele enkel. Zeer geschikt voor krachtige schaatsers. De Nexus is het traditionele model van Bauer dat vooral breed is aan de voorkant. Het model met de smalste leest is de Vapor. IJshockeyers die deze schaats kiezen, gaan voor een directe schaats met veel snelheid. Binnen de verschillende lijnen zijn er meerdere modellen beschikbaar. Het verschil tussen de modellen zit vooral in de hardheid van de schoen en de hardheid en kwaliteit van het staal. Hoe harder de schoen, hoe directer de overdracht op het ijs. Hoe harder en kwalitatief beter het staal, hoe langer ze scherp blijven.
Op de Tuuk staat aangegeven welk ijzer er onder de schaats zit. Er zijn zes verschillende types ijzers. Oplopend in kwaliteit zijn dat: de Lightspeed Pro, Lightspeed 2, Lightspeed 2.1, Lightspeed Fushion, Lightspeed 3 en de Lightspeed Egde. Vanaf de Vapor X60 en hoger is het ijzer van de Bauer schaats met een simpele druk op een knop te vervangen door een nieuw, scherp ijzer: het zogenaamde Trigger System.
Een ander model dat u bij De Wit Schijndel kunt vinden is de Bauer React waar minder technologie in is verwerkt dan de andere modellen van Bauer. De schaats is vooral geschikt voor mensen met een doorsnee pasvorm en behoefte aan warme voeten. Daarnaast is er een model dat speciaal geschikt is voor dames.

Slijpen van schaatsen

Botte schaatsen hebben geen of bijna geen grip op het ijs. Bovendien levert u met botte ijzers enorm in aan snelheid. Regelmatig slijpen van uw schaatsen is dus noodzakelijk om lekker te kunnen blijven glijden. U kunt zelf controleren of uw ijzers bot zijn door een duimnagel over het ijzer te halen. Als er wat ‘slijpsel’ van de hoornlaag van de nagel vrijkomt, dan is uw ijzer nog scherp genoeg. Zo niet, dan is het tijd voor een slijpbeurt. Schaatsen worden veel eerder bot op natuurijs dan op kunstijs. In principe moet u op natuurijs na iedere schaatstocht de schaatsen (laten) slijpen.
Slijpen kunt u zelf doen met behulp van een slijpklem en slijp-, polijst- en afbraamstenen. Zeker als u vaak schaatst en dus vaak te maken krijgt met bottere schaatsen, kan zelf slijpen interessant zijn. Let erop dat u met de slijpsteen het hele ijzer slijpt en niet alleen de botte delen. Slijpen gebeurt van voor naar achter en over de gehele lengte van het ijzer.
Wanneer u een maar een paar keer per jaar de schaatsen onderbindt, is laten slijpen vermoedelijk interessanter. Dat kan met de slijpservice bij De Wit Schijndel met professionele apparatuur. Kijk hier voor de prijzen en voorwaarden. Schaatsen die u bij De Wit koopt zijn bijna altijd ongeslepen en worden ter plekke gratis voor u geslepen.

Onderhoud van uw schaatsen

Gebruik altijd transportbeschermers als u uw (scherpe) schaatsen vervoert. Bergt u de schaatsen voor langere tijd op, dan is het juist beter dit zonder beschermers te doen. Er kan namelijk een beetje vocht in de beschermers of op de ijzers achterblijven. Als u de ijzers dan ‘afsluit’, is roest is het gevolg. Schaatsen bewaart u altijd bij voorkeur op een droge en schone plek. Schaatsen die voor langere tijd worden weggelegd, kunt u invetten met een beetje zuurvrije vaseline.
Leren schoenen moeten onderhouden worden met ledervet, maar niet te vaak omdat leer ook kan uitlopen als het te ‘zacht’ wordt. Kunststof schoenen kunt u afnemen met een vochtige doek. Verder onderhoud van de schoen is niet nodig. De ijzers behandelt u uiteraard op dezelfde manier als ijzers van leren noren.

Schaatsen passen

Schaatsen moeten niet op de groei worden gekocht. Te grote schaatsen zorgen voor schuivende voeten en dus voor blaren. Bovendien geven ze te weinig steun. In het algemeen kan worden gezegd dat een schaats een maat kleiner mag zijn dan de schoenmaat die u gewend bent. Dit verhaal geldt overigens alleen voor leren schoenen; kunststof schoenen lopen immers niet uit.
Iets teveel ruimte in een schoen kan nog worden opgevangen door een dubbele sok te dragen, maar te krappe schoenen moet u zeker vermijden. Een ‘verkrampte’ voet kan uiteindelijk pijn kan opleveren en de bloedtoevoer hinderen. Let er bovendien op dat uw voeten bij inspanning een beetje uitzetten.

IJshockeyschaatsen kopen bij De Wit Schijndel

Bij De Wit Schijndel kunt u ijshockeyschaatsen kopen van verschillende merken: Bauer, Bladerunner, DWS, Elite hockey, Fila, Fischer, Head, Icetools, Reebok en Roces.

Meer advies nodig?

* Verplichte velden

Of bel

+31 (0)73-5492356

Nieuwsbrief